torstai 1. kesäkuuta 2017

Valoisa toukokuu - Ford, Aktia ym.


Se on taas aika tutkailla mitä edellinen kuukausi toi tulleessaan ja mihin ollaan matkalla...

Salkun tuotto ja osingot


Toukokuu sujui sijoitusten kurssikehityksen osalta enemmän kuin hienosti. Salkku tuotti lähes 2% voittoa vertailurahaston (EUNL) jäädessä pakkaselle. Salkun kehitystä voi tarkemmin tutkailla omalta 'Salkun kehitys' välilehdeltään, joskaan historiaa ei seurannalla vielä juuri mitään ole.

Olen toukokuun tulokseen varsin tyytyväinen, vaikkakin hyvä tulos osin selittyy Sammon osingoilla, mitkä irtosivat jo huhtikuussa mutta tulivat tilille vasta toukokuussa. Kaiken kaikkiaan osinkokevät alkaa hiljalleen olla takanapäin ja valtaosa koko vuoden osingoista näin myös saatu. Toki salkussa on myös osakkeita, joista osinkoja irtoaa useamman kerran vuodessa, joskaan asialla ei itselleni juuri merkitystä ole. Toukokuun ostojen myötä koko vuoden osinkoennusteeni (brutto) nousee mukavasti juuri ja juuri yli 2000 euron. Salkkuni osinkoihin voi tutustua tarkemmin omalla 'Osingot' välilehdellään.

Toukokuun uutisia


Omistuksiini liittyviä uutisointeja toukokuulta jäi mieleeni lähinnä nämä
- Ford, toimitusjohtajan vaihdos (mistä jäljempänä pari sanaa lisää). Fordin kurssi on ollut laskusuunnassa pitkään, tällä uutisella ei tuntunut juuri olevan merkitystä kurssiin.
- Nokia, merkittävä Apple-diili, joka nosti välittömästi kurssia. Mielestäni tämä on nyt hinnoiteltu osakkeeseen eli vaikka usko firmaan on kenties vahvempi kuin koskaan, en pidä osakkeen hintaa nyt erityisen houkuttelevana (kuten en oikein minkään muunkaan osakkeen).
- Fortum, spekulaatiot Uniperin ostamisesta. Fortumin kurssi on ollut pidempään hienoisessa nosteessa ja mikäli Fortum onnistuisi ostamaan Uniperin järkevällä hinnalla ja kokonaisuus olisi hyvin suunniteltu, voisi se olla uusi alku Fortumille ja osakekurssille.
- Telia, sopu osingonjaosta turkkilaisessa osakkuusyhtiö Turkcellissä. Telian kurssi on ollut jo pidempään nousujohteinen ja osaltaan tämä uutinen tukee positiivistä kehitystä.
- Nordea, pääkonttorin mahdollinen siirto Ruotsista Suomeen tai Tanskaan. Itse lähinnä toivon, ettei siirtyisi Tanskaan osinkovero-ongelmien vuoksi, saattaisin tässä tapauksessa jopa myydä omistukseni. Muutoin en jaksa kauheasti spekuloida asialla. Toivon, että viisaita ratkaisuja tehdään. Jotenkin asian vatvominen julkisuudessa ja ylipäänsä mahdollinen pääkonttorin siirto ei itsessäni herätä erityisesti luottamusta, parhaat ja vakaimmat firmat eivät säntäile siirtelemään pääkonttoria sen mukaan, mitä hallitukset milloinkin sattuvat päättämään. Toki jossain se raja tietenkin menee, mutta en ole täysin vakuuttunut Nordean toiminnasta, missä on makuuni hieman liikaa lapsekasta kiukuttelua.

Ostot ja myynnit


Ainoa hieman merkittävämpi ostos toukokuussa oli Fordin lisääminen. Kurssilaskun johdosta päädyin ostamaan lisäerän, hieman edellistä erää suuremman. Suurimpana Fordia koskevana uutisena toukokuulta jäi siis mieleen toimitusjohtajan potkut laahaavan myynnin vuoksi (etenkin Kiinassa ja USAssa). Toimitusjohtajalla oli takanaan 28 vuotinen ura Fordissa, toimitusjohtajana tosin oli työskennellyt vasta jokusen vuoden. Itselläni ei ole rahkeita arvioida oliko erottaminen järkevää vaiko ei, kokonaisuudessaan uutinen toki on negatiivinen. Positiivista on kuitenkin edes se, että uusi toimitusjohtaja valittiin johtoon talon sisältä.

Jään Fordin kanssa hieman odottavalle kannalle. Yhtiötä ja osaketta en muutenkaan ole tarpeeksi tarkkaan seurannut, lähinnä siksi, että keskityn etupäässä suomenkieliseen aineistoon, eikä infoa aivan valtavia määriä ole vastaan suomeksi tullut. Fordin osinkoprosentti on hyvällä yli 5% tolalla nykykurssilla ja osingonjakosuhde on suht alhainen. Talouden nousu globaalisti tukee myös Fordin myyntiä. Kuinka Ford sitten pärjää kilpailijoilleen ja tuleeko negatiivisia yllätyksiä vastaan, en osaa lainkaan arvioida. Fordin mahdollisten lisäostojen kanssa tulenkin olemaan hyvin varovainen.

Kuukauden muut ostot olivat pieniä, Nordnetin alle euron välityspalkkiolla tehtyjä. Kyseinen kampanja kestää vielä elokuun loppuun. Merkittävin pikkuostos oli Aktia, mitä omistin jo entuudestaan jonkin verran. Aktia julkaisi toukokuussa kevyen iloisesti yllättäneen (lähinnä palkkiotuotot kasvaneet erinomaisesti) Q1 raportin ja samana päivänä lisäostoni tein. Aktian kurssikehitys on perusteettomasti ja merkittävästi jäänyt jälkeen muista Pohjoismaisista pankeista. Haasteena on toki edelleen kasvun puute ja järeä meneillään oleva IT hanke, joka tulee vielä rokottamaan tämän vuoden tulosta kuluillaan. Toisaalta jahka hanke joskus vihdoin saadaan maaliin on odotettavissa merkittäviä säästöjä, todennäköisesti vuodesta 2018 alkaen. Mikäli Aktiaan liittyviä huonoja uutisia ei esiin ilmaannu olen erittäin kiinnostunut lisäämään positiotani edelleen osakkeessa, mikäli kurssilaskua vielä nähdään. Toisaalta finanssisektori on jo nyt vahvassa ylipainossa salkussani.

Pienistä omistuksistani tuplasin Tikkurilan painon, edelleen omistus on salkussani pieni. Kurssiliikkeet ovat olleet aika maltillisia ja osake on edelleen omaan makuuni hieman kallis, mutta paremman kurssilaskun osuessa kohdalle olen valmis lisäämään omistustani.

DNA:n ja eQ:n osakkeet sen sijaan myin pois hyvän kurssinousun jälkeen (hyvin pienet määrät osakkeita). Osin tämä oli rönsyjen karsimista, kun en päässyt ostamaan halvemmalla lisää. Osin kyse oli myös velkarahaan liittyvästä riskien hallinnasta, velkaa kun on salkussa liikaa.

Kuukausisäästäminen pyörii suunnitelman mukaan ja toukokuussakin tuli siis ostettua rahastoja laajalla rintamalla (Nordnet, Seligson). Tsekkaa sijoitussuunnitelma omalta välilehdeltään tuolta.

Nousijat ja laskijat


Merkittävistä sijoituksista parhaiten (yli 5%) toukokuussa nousivat:
- Telia lähes 9%
- Nokia lähes 8% (huom. myös osinko irtosi!)
- Fortum yli 6%

Karseinta kurssilaskua (yli 5%) edustivat:
- Nokian Renkaat lähes 8%
- Ford yli 6% (euroissa)
- AT&T lähes 6% (euroissa)

Kyttäyspaikat ja suunnitelmat


Salkku on tällä hetkellä hyvässä asennossa ja edelleen pitäisi välttää lisäostoja osakerintamalla. Kuitenkin, H&M on edelleen mielenkiintoisessa vaiheessa kurssinsa kanssa. Heilunta on aika voimakasta ja jännään, pääsenkö ensin ostamaan lisää (noin kurssilla 210sek) vai myymään (noin kurssilla 240sek). Lähempänä ostohintaa tuossa on pitkään pyöritty, toisaalta osingon irtoaminen ei vaikuttanut kurssiin juuri lainkaan ja muutenkin hienoista käännettä kurssissa on ollut havaittavissa.

Gjensidigen nousu on oleellisesti hidastunut toukokuussa. Jos kurssi jaksaisi nousta tuonne päälle 140nok niin todennäköisesti keventäisin hieman sijoituksen painoa.

Tikkurilan painoa salkussani lisäisin mieluusti jos kurssi tippuisi 17e tienoille.

Aktiaa voisin lisäillä kurssin 8,5e tienoilla.

Verizon laski toukokuussa aika mukavasti ja sormi jo syyhysi osta-painikkeella. Hyvin pienestä jäi kiinni ettei lisää tarttunut salkkuun. Sittemmin kurssi on jo hieman palautunut (tai valuuttakurssit muuttuneet), mutta hirmuisen kaukana ostohinnoista ei edelleenkään olla. Kurssin tulisi laskea noin 44usd tasolle, että ostan lisää, tosin tässä vaikuttaa myös valuuttakurssit (euron vahvistuessa hieman korkeampikin kurssi on ok).

Laajemmalla kyttäyslistalla ei oikein ole nyt mitään osaketta, mikä olisi lähelläkään ostohintoja. Jo kerran aikaisemmin omistamaani Pihlajalinnaa olen uudelleen alkanut pohdiskella, mutta osake ja sen hinnan järkevä taso on itselle valitettavan hankala ymmärtää, joten varsin varovainen minun pitää tämän kanssa olla jos ostoksille lähden. Kuitenkin edelleen on kutina, että jotenkin tästä sotetouhusta ja ylipäänsä (vääristyneestä?) terveysbisneksestä täytyisi päästä hyötymään.

2 kommenttia:

  1. Hieno raportti, pitääpä miettiä, jos itse alkaisi tekemään jotain vastavaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Aikaa ei tahdo löytyä kirjotteluun mut tavottelen miniminä et ees jonkinlainen kk-katsaus + 1 muu juttu joka kuukausi.

    VastaaPoista