lauantai 1. heinäkuuta 2017

Sateinen kesäkuu

Kesäisiä rantakelejä odotellessa.

Salkun kehitys


Kesäkuussa osakemarkkinat jatkoivat matalalentoaan. Oma salkkuni jäi noin puoli prosenttia miinukselle. Vertailurahasto EUNL teki kuitenkin tappiota lähes tuplasti enemmän! Eli syytä hienoiseen juhlintaan tässäkin menneessä kuukaudessa siis on. Tällä kertaa myös Suomen pörssi kehittyi heikosti. Salkun kehityksestä tarkemmin omalla välilehdellään tuolla.

Lähes kaikki rahastoni tekivät kesäkuussa tappiota, pahiten Norjan superrahasto. Plussalle jäi ainoastaan Vietnamiin sijoittava PYN Elite sekä Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Osakkeista eniten laskivat Nokia ja Verizon. Parasta nousua taas tarjosi salkkuni toiseksi suurin sijoitus Gjensidige Forsikring sekä Lassila & Tikanoja - negatiivisista uutisistaan huolimatta!

Osinkoja tilille tupsahti Nokialta ja Fordilta.

Salkun tapahtumat lyhyesti


Tapahtumia salkussani ei kauheasti ollut. H&M:ää ostin suunnitelman mukaisesti lisää kurssilla 210sek. Lisäoston jälkeen, kurssin jatkaessa syöksylaskuun, jouduin hieman ottamaan lisää varovaisuutta ostosuunnitelmaani ja päätin, etten osta osaketta lisää ennen Q2 raporttia, oli kurssi mitä tahansa. Kurssi on sittemmin jo hieman toipunut ja Q2 yllätti jopa hieman positiivisesti, vaikka haasteita firmalla toki vielä piisaa.

Kesäkuussa myin pois salkkuni loput pienet positiot: Raisio, Kesko, Tikkurila. Myynneissä oli kyse lähinnä salkun putsaamisesta ja velan määrän hienoisesta vähentämisestä. Kaikilla myynneillä tein minimaalisesti voittoa.

Kevensin hieman myös Nordean, Aktian ja Lassila & Tikanojan painoa, hyvin pienillä myynneillä. Taustalla ajatus finanssisektorin ja etenkin Nordean painon keventämisestä ja velan lyhentämisestä. Aktian kohdalla oikeastaan kyseessä oli paluu vanhaan painoon, olin tehnyt alemmalla kurssilla pienen lisäoston toukokuussa. Aktian myin kokolailla ostohinnallaan, Nordean taas liki 50% voitolla.

Nordea on edelleen salkussani suhteettoman suurella painolla Sammon suuri omistus huomioiden. Mikäli kurssi nousee, teen todennäköisesti vielä ainakin toisen minimyynnin. Lassila & Tikanoja antoi negarin ja toivoin kurssin laskettelevan enemmänkin, tällöin olisin tehnyt lisäostoja. Näin ei valitettavasti käynyt, mutta myynti ei silti ollut turha, koska velkaa salkussani todellakin on liikaa.

Kuukausittaiset rahasto-ostokset tein taas suunnitelman mukaisesti (Nordnet, Seligson, Handelsbanken). Suunnitelma siis löytyy tuolta.

Suunnitelmia heinäkuulle


Mitään isompia viritelmiä ei ole nyt mielessä tulevaisuuden varalle. Itselle mielenkiintoisimmat seurattavat osakkeet ovat:
- H&M: Osake sisältää edelleen hieman turhan paljon riskiä lisäostoja ajatellen, enkä osaa vielä sanoa, pitäydynkö suunnitelmassa ostaa lisää kurssiin 195sek, mikäli sinne vajoaa. Q2 raportin jälkeen pidän toki todennäköisempänä, suurista haasteista huolimatta, että kurssi hieman elpyy. Velan määrän ja putoavan puukon pelon vuoksi joutunen siirtämään ostorajaa jonkin verran alkuperäistä suunnitelmaa alemmas. Mikäli kurssi nousee merkittävästi, kevennän jossain kohtaa omistukseni painoa.
- Gjensidige: Osake on nyt ollut hyvässä nosteessa mutta valuuttakurssimuutokset ovat syöneet suuren osan noususta. Mikäli kurssi- ja/tai valuuttakehitys jatkuisi suotuisana, olisi tässä osakkeessa hieman keventämisen varaa. Osakkeen paino on liian suuri ja toisaalta myynnillä saisi velkaa vähennettyä myös. Osavuosikatsaus 14.7.
- Ford: Tämä on itselle kovin ristiriitainen sijoitus. En oikein tiedä mitä pitäisi tämän kanssa tehdä, todennäköisesti ei mitään. Valuuttakurssimuutokset ovat vieneet tämän sijoituksen aikalailla miinukselle. Osavuosikatsaus 26.7.
- Verizon: Valuutat vaikuttaa tietty tässäkin ja lisäksi kurssikin lasketellut. Potentiaalisin osake lisäostoille heinäkuussa. Osavuosikatsaus 27.7.

Kaiken kaikkiaan valuuttakurssit ovat normaalia suuremmassa roolissa euron äkkinäisen vahvistumisen myötä.


2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista nähdä miten alas H&M lopulta valuukaan :)

    VastaaPoista
  2. Itse povaan nousun jatkoa - ainakin kunnes uusia myyntilukuja yms taas 17.7. julkaistaan :)

    VastaaPoista