maanantai 7. elokuuta 2017

Heinäkuu - Aktia, Nokian Renkaat, Nokia ym.


Salkun tuotto ja osingot

Heinäkuu oli melko värikäs lukuisine osavuosikatsauksineen ja rajuine kurssiliikkeineen. Salkkuni tuotti jälleen vertailurahastoaan (EUNL) paremmin. Merkittävimmät syyt suht hyvälle heinäkuulle (tuotto noin 0.80%) olivat H&M:n hienoinen elpyminen sekä Verizonen kurssinousu osavuosikatsauksen jälkeen. Heikoiten tuottivat Ford (heikohkon osavuosikatsauksen saattelemana) ja Nokian Renkaat (jonka heikko kurssikehitys on mielestäni perusteetonta tai johtuu vain liian ylös nousseesta kurssista). Myös PYN Elite, josta hiljattain kirjoitin, oli melko jyrkässä laskussa.

Salkun kehitystä voi tarkemmin tutkailla omalta 'Salkun kehitys' välilehdeltään. Heinäkuussa ei osinkoja kilahtanut tilille laisinkaan, muutoin salkkuni osinkoihin voi tutustua tarkemmin omalla 'Osingot' välilehdellään.


Ostot ja myynnit

Kesäkuun katsauksessa totesin Verizonen olevan potentiaalisin osake lisäostoille heinäkuussa. Osakkeen ja valuuttojen kurssit olivat sopuisassa asennossa vihdoin heinäkuun alkupuoliskolla ja ostin osaketta lisää. Verizon nousi suurimpien omistusteni joukkoon ja lisäostoja en suunnittele enää tekeväni kovin herkästi. Tein ostoni onnekkaasti alkukuusta eli ennen kuun lopun osavuosikatsausta, minkä jälkeen osake on ollut hyvässä nosteessa.

Myös kuukauden toista tapahtumaa, Gjensidigen kevennystä, pohjustin jo edellisessä kuukausikatsauksessa. Myin onnekkaasti Gjensidigeä vain päivää ennen osavuosikatsausta, mihin markkinat hieman pettyivät ja osakkeen kurssi laski melko rajusti. Itselläni ei ollut mitään näkemystä osavuosikatsauksen jälkeiseen kurssikehitykseen, oli vain suunnitelma riskien hallinnasta sekä osakkeen painon ja velan keventämisestä. Mikäli kurssi olisikin osarin jälkeen noussut, olisin harkinnut vielä lisämyyntiä. Tällöin olisin tietenkin "hävinnyt" myymällä osan liian aikaisin. Mutta en halunnut ottaa riskiä, että kurssi laskee, enkä saa myytyä järkevällä hinnalla mitään.

Muita osakekauppoja ei kuukauteen sitten mahtunutkaan - mistä on syytä iloita. Usein sitä huomaa tehneensä aivan liikaa kauppoja, kaupankäyntikulut nousevat ja kaikenlainen ajoittamisen yrittäminen menee pieleen. Kuukausittaiset rahasto-ostokset tein taas suunnitelman mukaisesti (Nordnet, Seligson, Handelsbanken). Suunnitelma siis löytyy tuolta.Heinäkuun uutisia

Omistuksiini liittyviä uutisointeja pohdintoineen toukokuulta

- Nokian vahvaksi tulkittu Q2 raportti ja etenkin faktat ja spekulaatiot Apple-diilin suhteen. Nokia tuntuu pärjäävän melko hienosti, etenkin verrattuna kilpailijaansa Ericssoniin, vaikeassa markkinatilanteessa. Apple-sopimus on myös ilman muuta loistojuttu, ja keraluontoinen ennakkokorvaus oli iso. Toisaalta esim. OP toteaa, että Apple-korvaukset jäävät alle heidän ennusteidensa. Onneksi itsellä ei ole tarpeen pohtia asiaa tarkemmin, en ole ostamassa enkä myymässä osaketta. Olen tyytyväinen, että firmalla menee hyvin ja Apple-sopimuksen myötä entistä paremmin.

- USAn teleoperaattorit AT&T sekä Verizon julkaisivat molemmat siinä määrin hyvät osavuosikatsaukset, että kurssit ampaisivat jyrkkään nousuun. Firmojen seuranta itsellä on melko hataralla pohjalla, mutta joka tapauksessa tämä oli erinomainen asia ja entisestään vahvistaa uskoani näihin jättiläisiin.

- Nordean Q2 jäi odotuksista ja kurssi on sen jälkeen ollut laskusuunnassa. Itselläni Nordea on Sammon omistukset huomioiden yksi suurimmista omistuksistani. Aikaisemmin arvioin Nordean painon jopa liian suureksi ja kevensin painoa kurssin ollessa lähes 11,50e. En pidä Nordeaa mitenkään ylivertaisena pankkina, mutta en missään nimessä huononakaan sijoituskohteena. Korkea osinkotuotto pitää osakkeen kuitenkin houkuttelevana ja mahdollisesti laskun jatkuessa eivät lisäostotkaan ole poissuljettuja - vaikka osingon jatkuva nousu olisikin vaarassa.


Kyttäyspaikat ja suunnitelmat


Aktia
Aktia on saanut heinäkuun alussa peruspankkijärjestelmänsä VIHDOIN valmiiksi (sitä väsäiltiin vuodet 2013-2017). Hatara näkemykseni Aktiasta on, että näillä hinnoilla tai etenkin jos kurssi hieman laskee, on osake yksi parhaista ostokohteista minun salkkuuni Suomesta. Näkemykseni Aktiaan pohjaa lähinnä OP:n analyyseihin, vähäisiin omiin kokemuksiini pankista, mutu-tuntumaan ja Anders Oldenburgin Phoebus-blogin sivulauseeseen, missä todettiin Aktian (mm. Handelsbankenin ohella) läpäisseen hienosti edellisen finanssikriisin - toisin kuin esim. Nordea.

Vaikka kasvun puute on Aktian iso ongelma, näen pankin hyvänä, etenkin vakaana ja suht turvallisena sijoituksena. Vaisuista osingonkasvunäkymistä huolimatta 6% osinkotuotto on omiin tarpeisiini riittävä ja tulevaisuudessa tulosta voidaan kasvattaa mm. säästötoimilla melko paljon, vaikkei kasvua jatkossakaan löytyisi. Kovin hyvää kurssinousua ei kuitenkaan järin nopeasti ole syytä odottaa.


Aktian Q2 julkaistaan 8.8.2017.

AT&T

Olin hyvin lähellä ostaa AT&T:tä juuri ennen kuin kurssi pomppasi ylös osarin jälkeen. Jos osakekurssi vielä kyykkää sopivasti, saatan hyvinkin ostaa osaketta lisää. Hieman valuuttakursseistakin riippuen.

Berkshire Hathaway
Tätä tekisi mieli ostaa lisää. Tuskin pääsen mutulla tehdyillä osakepominnoilla ja hataralla osinkostrategiallani parempiin tuloksiin kuin jos ostaisin vain tätä ja/tai indeksirahastoja. Eniten tässä firmassa (tällä hetkellä) kuitenkin kiehtoo vahva kassa ja mahdollisuudet, mitä tällaiselle firmalle saattaa aueta seuraavassa isommassa kriisissä, kun heikot firmat alkavat kaatuilemaan. Ongelmana vain on ATH hinnat... Ehkä kuitenkin pieni lisäys olisi paikallaan.

Nokian Renkaat
Omistan Nokian Renkaita suht sopivalla painolla nyt ja omistukseni on tukevasti plussalla. Näin ollen kynnys sijoittaa firmaan lisää on aika korkea. Pidän firmaa kuitenkin erittäin laadukkaana ja voisin tätä enemmänkin omistaa. Olen mutuillut itselleni lisäostoille noin hinnan 32e. Tämän firman kohdalla edelleen puhutaan paljon Venäjäriskistä, vaikka totuus on, että se riski jo pitkälti on toteutunut. Nyt elämme vaihetta, kun Venäjä voi tuoda firmalle lähinnä lisänostetta, mikäli talous siellä jatkaa elpymistään. Venäjän merkitys markkinana on kuiten JO ELETYN KRIISIN aikana vähentynyt niin rajusti (muiden alueiden kasvun tämän kompensoiden), ettei Venäjän talouden elpymisen lopahtaminenkaan mikään katastrofi firmalle ole.

Myynnit
Tällä hetkellä en suunnittele myyväni yhtään mitään, vanhat keventämissuunnitelmatkin (mm. H&M) on haudattu. Syynä todennäköisesti muuttuva rahoitustilanne... Ja mitä se tarkoittaa? Lisää velkaa tietenkin! Siitä toivottavasti saatte kuulla lisää muutaman kuukauden sisään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti