lauantai 1. huhtikuuta 2017

Maaliskuu - H&M, Ford, Gjensidige ym


No niin, on ensimmäinen kuukausikatsauksen aika. Blogi tosin on vasta puolisen kuukautta vanha ja blogin myötä aloittamani tarkempi kirjanpito salkun kehityksestä ja osingoista eivät näin ollen informaatiota myöskään vielä kokonaiselta kuukaudelta anna.

Kuukausisäästöt
Sain vihdoin lukittua kuukausisäästösuunnitelmat ja tein ensimmäiset suunnitelman mukaiset etf-ostot Nordnetin toiseen salkkuun. Velan vuoksi toinen salkku oli välttämätön, velkasalkussa ei pysty hyödyntämään etf-kk -säästämistä (tavallisilla rahastoilla kyllä onnistuu). Tein myös ensimmäisen sijoituksen Handelsbankenin pieniin ruotsalaisiin yhtiöihin keskittyvään rahastoon. Muilta osin kk-säästöohjelma oli jo pienen hetken pyörinyt (Seligson, Nordnetin superit, useampi Spiltanin rahasto).

Osto: H&M
Ostin lisää H&M:ää, tästä aiemmin blogissa kirjoitinkin (linkki).  Q1 tulos ei tuonut toivottua kurssinousua - tai no, siinä alkuun käväistiin kyllä tasoilla, missä olisin ollut pienen erän jo valmis myymään, mutta reissun päällä kun olin, en ehtinyt reagoimaan. Nyt pudotuksen jälkeen seuraan rauhassa, mitä tapahtuu, aukeaako paikkaa suunnitelman mukaisille lisäostoille (seuraava kurssilla 210sek), nouseeko kurssi hissuksiin vai jää junnaamaan paikoilleen. Kokonaiskuva ei ole muuttunut miksikään. Tuloshan sinänsä oli ihan ok, selkeitä merkkejä käänteestä parempaan ei kuitenkaan ole ilmoilla ja mm. varastotasot ovat nousseet huimasti.

Osto: Ford
Toinen ostos oli Ford, jota olen aiemminkin omistanut. Yrityksestä voi lukea enemmän vaikkapa Talousmentorin sivulta. Itse olen aika paljon ajellut veljeni Mondeolla ja ajomukavuus siinä on loisteliaalla tasolla :) Myös 5% pintaan kurssilaskun myötä kivunnut osinko houkutteli ostamaan. Mutulla tuumailen, että firma on melko laadukas ja kilpailee vahvasti kärkisijoilla automaailman herruudesta. Autonvalmistajalta saattaa negatiivisiakin ylläreitä ilmaantua milloin tahansa, mutta keskipitkällä ja pitkällä tähtäimellä ajattelen, että bissnes kasvaa ja hyvää tulosta syntyy.

Osingot
- Osinko maksettiin: Ford (aikaisemmin ostetut ja jo myydyt)
- Osinko irtosi ja maksettiin: Kone, Nordea, L&T
- Osinko irtosi mutta maksetaan vasta ensi kuun puolella: Svenska Handelsbanken.

Kurssikehitys
Blogin aloituksesta (14.3.) ei salkun arvo ole käytännössä muuttunut suuntaan eikä toiseen. Huomioiden Handelsbankenin osingon maksuun tulon vastan ensi viikolla, voin laskeskella, että ikäänkuin jokusen euron plussalle jäätiin. Jatkossa ajattelin pitää kirjanpitoa tuotosta verraten sitä maailman tuottoon, hyvä indeksi ja mistä se löytyy on vielä hieman hakusessa. Todennäköisesti vertailuindeksi voisi olla MSCI ACWI eur.

Muuta
Ostoja tuli tehtyä hieman liikaa. Jouduin siirtämään Norjasta rahaa Nordnettiin, jotta lainan hoitokulut pysyvät hallinnassa eli pysyin edelleen superluoton kultatasolla. Viimeistään nyt kaikki irtonainen raha on kiinni salkussa ja seuraavat lisäostot ilman myyntejä aiheuttavat joko korkeamman koron tai neuvottelut vaimon kanssa yhteisten säästöjen väliaikaiseen hyödyntämiseen. Säästöille on muita käyttökohteita tiedossa lähivuosille eli niiden käyttäminen lähentelee jo paniikkiratkaisua.

Onneksi H&M tänään jo hieman nousi, sillä salkussa ei varsinaisesti ole mitään, mitä haluaisin myydä, mikäli lisäostoille pitää lähteä. Lisäksi Gjensidige on jatkanut laskuaan ja pian jo pitäisi sitäkin ostaa lisää :) Talousmentor on muuten tänään lisännyt firman yritysanalyysien joukkoon, kannattaa tsekata!

Huhtikuun tavoitteena on välttää turhia lisäostoja, kuten Ford maaliskuussa. Ostoksen toki uskon sinänsä olevan järkevä, mutta velkaa on jo nyt hieman liikaa.


2 kommenttia:

 1. HM on lasketellut aika hyvin, jatkaneeko laskua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, sen kun tietäisi! Itse olen pyrkinyt asettamaan ostosuunnitelmani ostorajat sellaisille tasoille, ettei kovin herkästi pitäisi käydä niin, että osakkeen paino salkussa nousee aivan liialliselle tasolle ja/tai rahat ostojen tekemiseen loppuvat (210sek ja 195sek).

   Mikäli firma pysyy kunnossa ja tulosta tehdään niin, että mm. osinkoa ei tarvitse laskea, on itselläni aikaa odotella käännettä parempaan hieman pidempäänkin. Hieman kyllä pelottaa, että voisiko radikaalimmatkin ongelmat vaania nurkan takana - toistaiseksi kuitenkin luotan yhtiöön ja jatkan suunnitelman mukaisesti.

   Yksi seikka, mitä tässä olen mutuillut, on tehostaminen. Onko milloin viimeksi tiedotettu minkäänlaisista tehostamistoimenpiteistä? Moni firma, jonka tulos ei odotetusti kasva ja kurssi vajoaa, aloittaa monensorttista tehostusohjelmaa pikimmiten. Eikö H&M:ssä ole mistä tehostaa, onko tällaiset uutisoinnit vaan menneet minulta ohi vai voisiko pääomistaja Perssonin asenne tehostamisiin hieman "lepsumpi" kuin mitä pörssiyrityksiltä on totuttu odottamaan?

   Poista