torstai 23. maaliskuuta 2017

Pari sanaa osingoista

23.3.2017

Sain vihdoin 'Osingot' välilehden valmiiksi. Voisihan se selkeämpikin olla mutta tällä nyt lähdetään liikkeelle. Iloinen yllätys oli, että tämän vuoden osingot, salkun tämän hetkisen tilanteen perusteella, nousevat n. 2000 euroon. Tosin jos hyvin käy ja pääsen myymään muutamaa osaketta pois hyvällä hinnalla, laskee osinkosumma muutamalla satasella.

En ole koskaan välittänyt siitä, milloin osingot tulevat. En kaipaa salkultani tasaista, saati kuukausittaista, osinkovirtaa. En haaveile eläväni joskus osingoilla tai edes saavani osingoista merkittävää lisätuloa.

Osingot ovat minulle merkityksellisiä lähinnä kahdesta syystä. Laadukasta, hyvää osinkoa maksavaa firmaa, on mukava omistaa suhdanteista riippumatta. Kurssin laskiessa tekee vain mieli ostaa lisää. Usein (ymmärrettävistä syistä) heikompaa osinkoa maksavat vahvasti kasvavat yritykset eivät minulle sovi. Ensinnäkään, en osaa arvostaa tulevaisuuden näkymiä, kaipaan jotain konkreettisempaa - vahvaa tämän hetkistä vakaata tulosta, ja usein se tarkoittaa myös hyvää osinkoa. En kestä tilannetta, että näkymien heikentyessä ja kurssin laskiessa käteeni jää tappiollinen paperi, josta pitää vain toivoa, että kyllä ne bisnekset taas joskus alkavat rullaamaan. Toista on tilanne osinko-osakkeen kanssa. Kurssin laskiessa osinko juoksee ja lisäostoille voi odottaa aina vai huikeampia osinkoprosentteja. Toki tiedostan, että yritys, joka on mielestäni laadukas ja osinkonäkymät loistavat, voi senkin tulevaisuus muuttua sumuiseksi, osingot voivat laskea ja kaikki voi mennä pieleen. Mutta kaltaiselleni urpolle velkasijoittajalle laadukas osinko-osake on kuitenkin mielestäni paras valinta suoria osakeostoja tehtäessä.

Toinen syy, miksi pidän osingoista, on niiden mahdollistama lisähajautus. Itse en koskaan sijoita osinkoja takaisin siihen yhtiöön, mistä osingon olen saanut. En ylipäänsä sijoita osinkoja heti mihinkään. Osingot lyhentävät velkaa ja osaltaan mahdollistavat sijoitussuunnitelmani mukaiset jatkuvat kuukausittaiset rahasto-ostokseni. Osinkojen ansiosta ostan (rahastojen ja etf:ien kautta) osakkeita koko ajan lisää, täysin riippumatta osakkeiden hinnoista ja markkinan tilasta. Näin varmistan, että ostan osakkeita myös silloin, kun osakkeiden hinnat ovat pohjalukemissa. Lisäksi maantieteellinen hajautus salkussani paranee koko ajan.

Ainoa osinko-osakkeen heikkous on verot. Mutta en jaksa murehtia asiaa nyt. Ulkonakin on niin loistava ilma. Toivotan aurinkoista kevään jatkoa tasapuolisesti kaikille, mutta etenkin osinko-osakkeita janoaville ja rahastojen kasvuosuuksiin luottaville! Rahastojen tuotto-osuuksia toivottavasti kukaan ei osta :)

Ja tässä vielä loistava kevät-biisi.

       
                         

Ps. Onko muut kiinnittäneet huomiota, miten usein Jukka Oksanharju nimeää blogitekstinsä tyyliin "Pari sanaa jostakin"  :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti