tiistai 21. marraskuuta 2017

Osingot - tämä vuosi ja tulevaisuus





Tämän vuoden osingot alkavat olla osaltani paketissa. Päivitettyä osinkotaulukkoa voi tutkailla omalla sivullaan tuolla. Hiljattain tein sivulle myös taulukon, mihin olen koonnut osakkeiden osinkoennusteet tulevalle kolmelle vuodelle. Ennusteiden ja kevyen "yhtiöanalyysin" perusteella voin jakaa omat osakkeeni kolmeen osinko-kategoriaan.

1. Vahvat osingonkasvattajat


Tähän kategoriaan laitan kaikki firmat, joiden osinkojen vuosittainen kasvu näyttää suht todennököiseltä. Näitä ovat:

- AT&T
- Verizon
- Sampo
- Nordea
- Nokia
- Pihlajalinna


2. Heikot osingonkasvattajat


Näiden firmojen osingon uskon olevan kasvussa, mutta kasvu on niukkaa tai sitä joudutaan odottelemaan muutama vuosi. Nämä yritykset eivät missään nimessä yrityksinä ole heikkoja, vain osingon kasvun tulevaisuuden näkymät ovat hieman heikommat kuin edellisessä ryhmässä.

- Lassila & Tikanoja
- Nokian Tyres
- Svenska Handelsbanken
- Swedbank


3. Paikoillaan junnaavat


Näiden firmojen osingon uskon pysyvän tulevina vuosilla koko lailla ennallaan. Hetkellisesti osinko voi hieman myös laskea, mutta pidemmän päälle maksavat hyvää ja vakaata osinkoa - vain nousu puuttuu.

- Aktia
- Gjensidige Forsikring (voi yllättää positiivisesti)
- H&M
- Telia
- Fortum

Pohdintaa


Yllä on nyt lueteltu kaikki osinkoa maksavat omistukseni (Salkun sisältö -välilehti ei ole ajantasalla). Oikeastaan kaikki Pihlajalinnaa lukuunottamatta maksavat jo nyt hyvää tai loistavaa osinkoa suhteessa ostohintaansa.

Pahimmat riskit osingomaksun tulevaisuuteen omistuksistani liittyvät mielestäni H&M:ään sekä AT&T:hen siltä osin, että pysyykö osinko kasvussa. H&M voi joutua leikkaamaan osinkoaan, mikäli kannattavuutta ei hiljalleen aleta saamaan paremmalle tolalle. Toistaiseksi kuitenkin suhtaudun luottavaisin mielin yritykseen. AT&T on minulle vieraampi yritys, enkä osaa sen riskejä edes hirmuisen hyvin arvioida. Joka tapauksessa massiiviset velat, toimialan raju kilpailu ja suuri yritysosto (Time Warner) voivat huonossa skenaariossa pysäyttää osingon kasvattamisen.

H&M:n kohdalla puhutaan samalla koko yrityksen tulevaisuudesta. AT&T:n kohdalla näen tilanteen enemmänkin niin, että itse firma ja sen tulevaisuus eivät ole vaakalaudalla, mutta mahdollinen osingon alentaminen ja osinkoaristokraatin aseman menettäminen voivat olla kova pala osalle sijoittajista ja näin luovat suuremman uhkan kurssin käyttäytymiselle kuin mihin periaattteessa olisi aihetta - omaa maailmaani ei sinänsä juuri hetkauta se, jos osinko jonain vuonna hyvän syyn vuoksi laskee (kuten tässä iso yritysostos, jolla luodaan arvoa ja tuloksentekokykyä tulevaisuutta ajatellen).

Gjensidigen pukkoilevan osinkopolitiikan ohella vielä muita yllättäjiä voivat olla oikeastaan kaikki muutkin finanssisektorin yhtiöt, jotka ovat reilussa ylipainossa salkussani. Erilaiset kriisit voivat herkästi heikentää tulosta ja osinkoa hetkellisesti (akuuteimpana tapetilla Ruotsin asuntokupla), toisaalta esim. korkojen nousu taas voi muuttaa tilannetta myös positiivisempaan suuntaan.

Nordean osalta avainasemassa on lisäksi IT-hankkeen loppuun saattaminen - viivästyykö hanke, nousevatko kustannukset ennakoitua suuremmiksi, saadaanko sen avulla aikaiseksi säästöjä tulevien vuosien aikana? Hanke on niin mittava, että melkein voidaan todeta osingon kehityksen olevan täysin sen armoilla.

Fortumin osinko on myös melkoinen mysteeri ja pidemmän päälle paljon riippuu siitä, miten Uniper-kauppa lopulta toteutuu, saako Fortum sen kokonaan haltuunsa ja kuinka Uniper integroidaan Fortumiin.

Eniten analyytikoiden ennustukset osingon suhteen taitavat ollakin leväällään juuri Fortumin kohdalla, hyvänä kakkosena tulee Nokia. Osuuspankki tuntuu olevan nihkeimmästä päästä Fortumin ennusteissa (OP 0.45e, Inderes 1,10e, konsensus liki 1e, itse heitin taulukkoon "oman ennusteeni" välimaastosta 0,85e).

Nokian kohdalla OP taas on ollut ylioptimistinen, ensi kevään ennustetta rustattiin huolella alaspäin osarin jälkeen, seraavien kolmen vuoden OP:n ennusteet nyt 0,19e, 0,25e, 0,28. Konsensus paljon maltillisempi 0,19e, 0,20e, 0,21 ja esim. Indereskin merkittävästi maltillisempi ennusteissaan 0,19e, 0,22e, 0,24.

Sinänsä aika turhaa touhua pohtia tulevien osinkojen kymmenyksiä, mutta mukavaa ajankulua tämäkin :) Ja ylipäänsä huomion kiinnittäminen tulevaan menneiden ja nykyhetken ylitse on oikeastikin tärkeää, firman tilanteen, näkymien ja riskien hahmottamiseksi.

Itse kerään salkkuuni lähinnä hyvää osinkoa maksavia vahvoja yrityksiä. Tuottotavoitteeni sijoituksille on pitkälti osingon verran, eli vähemmän kuin suurimmalle osalle sijoittajista. Siksi löydän toisinaan ostokohteita sellaisista firmoista, mitä monet hyljeksivät liian pienen tuotto-odotuksen ja/tai heikkojen osingonkasvunäkymien vuoksi. Esimerkkinä tällaisesta firmasta vaikkapa Aktia. Vaikka 20 vuoden kuluttua myisin osakkeeni samalla hinnalla kuin olen ne ostanut, mutta jos olen saanut joka vuosi osinkoa noin 5-6%, olen tyytyväinen. Aktiassa näen sijoituksen, missä tuotto-odotus on hyvä riskiinsä nähden.

Miksi sitten tyydyn 5-6% vuosituottoon jos pörssi keskimäärin tuottaa enemmän? Syynä tähän on massiivinen velkavipu ja yritän näin vähentää salkun riskiä JA osinko-osakkeiden avulla myös varmistan sijoitusteni ajallista hajautusta osinkojen uudelleensijoittamisen kautta. Lisäksi kasvatan koko ajan rahastojen osuutta salkussani, jotka ajan myötä merkitsevät salkkuni kokonaistuoton kannalta suoria osakesijoituksia enemmän.

4 kommenttia:

  1. Etkö näe että nokian rinkulat pystyisivät nostamaan osinkoaan?

    VastaaPoista
  2. Ensinnäkin, pidän Nokian Renkaita yhtenä parhaista yhtiöistäni ja sen näkymiä hyvinä. Miksi olen heivannut firman osingonkasvun tuohon keskikastiin, siihen on muutamia syitä.

    Kuten tekstin alussa lainausmerkkeihin heitetty "yhtiöanalyysi" vihjaa, minä en kauhean syvällisesti osaa analysoida yrityksia etenkään lukujen puolelta. Osinkoennusteissa pääasiallinen lähde on ollut OP, mitä olen sitten oman maun mukaan korjannut lähinnä lähemmäs konsensusennustetta.

    Suurin syy siis löytyy Osuuspankista, joka ennustaa Rinkuloille aika nihkeää osingon kasvua ja esim. samaa 1,60€ osinkoa sekä tältä että ensi vuodelta.

    En nähnyt syytä korjata ennustetta ylöspäin, koska yhtiöön liittyy normaalia enemmän epävarmuustekijöitä:
    - USAn uusi tehdas eli iso investointi tuo kuluja ensi vuodesta alkaen
    - Venäjän elpymisen jatko ja valuuttakurssit?
    - Jatkuva riitely verottajan kanssa. Mikäli Renkaat häviää kaikki nykyiset ja tulevat taistonsa voi sekin syödä nousuvaraa osingolta.
    - Raaka-ainekustannusten kehitys?


    Sinänsä taulukon ennuste voi osoittautua pessimistisiksi ja niin tietenkin toivon. Positiivisen yllätyksen mahdollisuus on kuitenkin aika suuri ja tekstissä olisi voinut nämä pohdinnat olla jo julkaisuvaiheessa :)

    VastaaPoista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Senecaut Peter, talousjohtaja, tarjoili kommentissaan lainojaan 2% korolla. Koska blogini ei muutenkaan sisällä maunoksia ja etenkin, koska korko on noin korkea, poistan mainoskommentin. Sinänsä olen otettu, että blogini sai ensimmäistä kertaa roskapostittajien huomion.

    VastaaPoista