perjantai 6. lokakuuta 2017

Syyskuu - Fortum, PYN Elite, riskienhallinta yms.



Salkun tuotto ja osingot


En ole laskenut salkkuni tarkkaa tuottoa syyskuulle. Liian työlästä kun rahaliikennettä on ollut niin paljon. Nordnet antaa pääsalkulle tuotoksi 3,90% (yli 80% kaikista sijoituksistani), myös muut sijoitukset syyskuussa tuottaneet hyvin ja pääsen selvästi parempaan kuin vertailurahastoni tuotto EUNL alle 3% tuotollaan. Aika näyttää jaksanko laskea tarkan tuoton salkulleni jatkossa vaiko en.

Osinkoja syyskuussa tuli Fordilta ja VTI:stä. Salkkuni osinkoihin voi tutustua tarkemmin omalla 'Osingot' välilehdellään.


Ostot ja myynnit


Kuukausittaiset rahasto-ostokset tein taas suunnitelman mukaisesti (NordnetSeligsonHandelsbanken). Suunnitelma siis löytyy tuolta. Muutoin olin pitkälti myyntilaidalta. Myin salkusta kokonaan pois Huhtamäen, Ponssen, Fordin ja VTI:n. Ainoa suora osakesijoitus oli AT&T ja tein myös lisämerkinnän Vietnamiin sijoittavaan PYN Eliteen.


Kehittyvät markkinat


Kehittyvät markkinat ovat pahasti alipainossa salkussani. Osin siksi päätös tehdä lisäsijoitus PYN Eliteen oli lopulta aika helppo, vaikka minimisumma lisäsijoitukselle onkin 2000e ja rahasto on lähellä ATH-tasojaan. Näkymät Vietnamin hyvälle kehitykselle ovat olemassa ja uskoa PYN Eliteen löytyy. Nyt PYN Elite on varsin sopivalla painolla salkussani.

Kuten aikaisemmin kirjoitin, tein kk-säästösuunnitelmaani myös muutoksia lähinnä kehittyviä maita siihen lisäten (Seligsonin kautta Venäjä ja Brasilia + hieman muuta Latinalaista Amerikkaa). Näiden päälle kun säästöohjelmassa edelleen pysyy kehittyvien ETF (IS3N) alkaa kehittyvät markkinat olla aika hyvin paketissa salkkuani kokonaisuudessa ajatellen - enemmän näkemyksellistä aktiivista otetta tarkoin valikoiduilla rahastoilla ja päälle hieman laajan hajautuksen ETF:ää. Toki PYN Eliteä lukuunottamatta nuo muut kehittyvien markkinoiden sijoitukset ovat vielä hyvin vaatimattomia suuruudeltaan


Nousijat ja laskijat


Laskijoita ei tähän superkuukauteen oikein mahtunut. Hyviä nousijoita sitäkin enemmän, yli 5% tuottivat mm. Fortum +11,12%  ja H&M +5,12%.

Fortum & Uniper

Suhtaudun kauppaan myönteisesti, vaikkakin analyytikoiden mielipiteet aiheesta kovasti vaihtelevat. Joka tapauksessa on hyvä, että kassalle löytyi käyttöä. Ilmeisesti maksettava hinta Uniperistä on ihan ok tai ainakaan se ei ollut  järkyttävän ylihintainen. Oleellista jatkon kannalta on se, saako Fortum kuinka pian Uniperin kokonaan haltuunsa ja miten synergioita sitten saadaan irti. Myös Uniperin vähemmän kiinnostavien, ikäänkuin pakosta kauppaan mukaan kuuluvien, osien kohtalo on tärkeässä roolissa.

Mikäli Fortum ja Uniper kiinnostaa, paras löytämäni aiheeseen liittyvä analyysi lienee tämä: Riku Merikoski: Miksi ostaa Uniper? Myös Phoebus-blogissa asiaa Fortumista.

Yksi sijoittajaa kiinnostava seikka lähitulevaisuudessa tietenkin on Fortumin osinko, miten sen käy tämän oston myötä? Nordea pitää osingon pysymistä 1,1 eurossa todennäköisenä, Inderes pohtii sen alentuvan vain hiukan, Handelsbanken uskoo osingon laskevan 0,7 euroon ja pohjat heittää OP 0,50 euron osinkoennusteellaan.


Riskienhallinta


Kuten aikaisemmin blogissani kirjoittelin, olen ottanut pankista sijoituslainaa. Hieman olen suunnitelmaani muuttanut entistä varovaisemmaksi velan käytön suhteen. Osakkeiden noustua syyskuussa hyvin olen aloittanut myymään sijoituksia, jotka jostain syystä eivät mielestäni ole täydellisiä tai oikealla painolla minun salkussa - ja tähän kastiin menevät nämä kaikki syyskuun myynnit. Ajatuksena siis velan vähentäminen ja jatkan myyntejä vielä lokakuussa ja kenties myöhemminkin. Velkaa tulee salkkuun silti jäämään runsaasti, vähintään Nordnetin kultaluotto tulee edelleen olemaan tapissa.

Olen päättänyt myös muuttaa kuukausisäästöohjelmaani siten, että tiettyihin rahastoihin en laita lisää rahaa, elleivät kurssit hieman ota takapakkia. Kuitenkin suurin osa säästöohjelmasta pysyy ennallaan tapahtui kursseille mitä tahansa. Lisäksi aion edelleen kasvattaa Pharoksen lyhyemmän aikavälin vararahastoani, missä puolet sijoituksista on käytännössä käteistä. Loput liikenevät varani odottelevat sitten Bank Norwegianin tilillä pääsyään osakemarkkinoille (sijoituslaina pankista, joka tuottaa tilillä alle prosentin enemmän korkotuloa kuin mitä velan korkoihin tällä hetkellä menee).


Indeksirahastorintamalla tapahtuu


Päivitin syyskuussa Indeksirahastovertailun Handelsbankenin puolitettua USA ja Eurooppa indeksirahastojen kulut ja uudelleen nyt lokakuun alussa kun havahduin Osuuspankinkin alentaneen hintojaan merkittävästi (hallinnointipalkkiot nyt HB 0,20% vs OP 0,39%). Mielenkiinnolla odotan, milloin muut vastaaavat kiristyneeseen kilpailuun, mm. Nordea on jäänyt nyt täysin altavastaajaksi tuotteidensa hinnoittelussa.

Päivitetty indeksirahastovertailu löytyy siis omalta välilehdeltään tuolta.


Affiliate-markkinointi


Sharevillessä jo taannoin kerroin, että lopetan kaiken mainonnan ja markkinoinnin blogissani. Aikaisemmin käytin hetken aikaa TradeTracker -palvelua, eli blogissa oli mainoksia ja affiliate-linkkejä. Tienasin touhulla yli 20e :)

TradeTracker tilin sulkeminen olikin sitte hankalampi juttu ja vaati usemman sähköpostin ja lisäksi yhteydenottoja Facebookin kautta. Nyt tili on poistettu. Vanhoja affiliate-linkkejä en ole lähtenyt haeskelemaan, eli epäkelpoja linkkejä nyt voi blogista jokusia löytyä. Mutta rahaa siis en enää tule keneltäkään saamaan tämän blogi kautta.

Jatkan siis käyttämieni palveluntarjoajien hehkuttamista ihan aidon vilpittömästi ilman haaveita blogin mukanaan tuomista rahavirroista... Useimmiten taidan kehua näitä: Seligson, Nordnet, Handelsbanken ja If :)


Kyttäyspaikat ja suunnitelmat


Vaikka nyt agendalla onkin ollut velan vähentäminen, en ole perusideaa sijoittamisessani muuttanut miksikään. Jos jokin osake laskee oikeasti houkutteleviin hintoihin, olen valmiimpi kuin koskaan ryhtymään ostoksille. Mutta arvostustasot ovat niin korkealla, että lähes kaikkien osakkeiden kohdalla puhutaan vähintään yli 10% pudotuksesta (useimpien kohdalla moinen ei alkuunkaa riitä), ennen kuin lähestytään ostohintoja. Tällöinkin ostoksille lähden vain kevyellä panostuksella. Poikkeuksena ehkä Aktia, jonka kurssikehitys ei paljon muusta markkinasta tunnu piittaavan eli kehitys polkee paikallaan meni markkinat sitten ylös tai alas. Mieli tekisi ostaa hieman lisää jos tipahtaisi alle 9 euron.

H&M:n painoa olen valmis keventämään heti,  kun kurssi on riittävän hyvä. Kiire ei kuitenkaan ole ja pitäydyn toistaiseksi suunnitelmassani myös mahdollisten lisäostojen suhteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti