keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Osinkotuotot TOP 20 (osa 2)Yllä olevassa taulukossa Osuuspankin TOP 20 lista ensi vuoden osingonjakoa ajatellen, mukana OP:n suositukset, tavoitehinnat ja potentiaali (tavoitehinta suhteessa nykykurssiin).

Listan ensimmäiset 10 osaketta (Nordeasta Tietoon) käsittelin edellisessä tekstissä Osinkotuotot TOP 20 (osa 1) ja nyt käyn läpi loput. Osuuspankin taulukon päiväys on siis 29.11.2017 eli jonkin verran osakkeiden hinnat ja näin myös osinkoprosentit ovat siitä muuttuneet. Mikäli osakkeen kurssi on merkittävästi (n. 5% tai enemmän) muuttunut taulukon lukemasta niin olen laskenut uuden osinkoprosentin osakkeelle (2.1.2018 kurssilla).

Alla siis heittelen omia ajatuksiani listan firmoista ja pohdin, olisiko listassa omaan salkkuuni sopivia firmoja sekä millä hinnalla mahdollisesti olisin valmis niitä ostamaan. Useampaa listan osaketta toki jo omistankin: Nordea, Tokmanni, Telia, Aktia, Sampo ja L&T.

Keskisuomalainen

Sinänsä olen usein ollut lähellä ostaa jotakin mediataloa, lähinnä Alma ja Sanoma. En tunne lainkaan tätä yhtiötä enkä ole aikeissa ostaa.

Apetit

Kurssinousun myötä päivän kurssilla osinkoprosentti n. 4,9%. Apetit ei myöskään ole itselle tuttu kuin lähinnä pakastealtaasta. Paljon hyviä tuotteita, eli sitä kautta hienoista kiinnostusta firmaa kohtaan. Uutisvirta sijoitusmielessä ei koskaan ole ollut sellaista positiivista huomiota herättävää, että olisin osakkeesta kiinnostunut. En ole aikeissa siis ostaa.

Bittium
Eipä ole tästäkään mitään sanottavaa, en tunne firmaa enkä ole aikeissa ostaa.

Lassila & Tikanoja
Omistan firmaa suht miedolla mutta kuitenkin merkittävällä painolla. Mielellään ostaisin lisääkin, jos kurssi laskisi sinne 17e pintaan.

Olen seuraillut yhtiötä lähinnä Phoebus-blogin kautta, ja viimeinen blogimerkintä firmasta onkin melko tuore eli viime marraskuulta: https://www.seligson.fi/phoebus/blogi/show_item.asp?itemID=394

Lisäksi tulee luettua OP:n analyysit ja muutoin aiheeseen liittyvää uutisvirtaa tietenkin. Osingon kehitys ei todennäköisesti tule olemaan järin voimakasta, mutta toisaalta yhtiö on laadukas ja tekee tasaisen hyvää tulosta. Kasvuunkin on hieman päästy kiinni ja ilmeisesti Veolialta ostettujen liiketoimien (kiinteistötekniikkaa Ruotsista) integrointi on sujunut odotetusti.


Technopolis

Kurssinousun myötä päivän kurssilla osinkoprosentti n. 4,5%. 

Tämä firma on ollut jonkinlaisessa seurannassa pitkään ja ostoja olen harkinnut vuosien aikana toistuvasti, mutta aina on jäänyt ostamatta. Alkuun epäillytti liiketoiminnan kehitys ja jatkuvat osakeannit. Sittemmin kun luotto firmaan alkoi lisääntyä nousi kurssikin ja olen pitänyt liian kalliina ostaa.

OP:n osinkoennuste 0.19e on myös konsensuksen yläpuolella ja esim. Inderes ennustaa 0,15e osinkoa. Yhtiö on myös velkainen ja mahdollinen korkojen nousu tulevaisuudessa voisi tehdä hallaa tulokselle - itse olen enemmän pyrkinyt ostamaan firmoja, jotka hyötyvät korkojen noususta (ainakin jonkin aikaa), eli mm. finanssisektori (missä toki riskejä muutoin piisaa).

Tätä voisin kuitenkin harkta ostavani mikäli hinta olisi merkittävästi nykyistä edullisempi.

Raute

Kurssinousun myötä päivän kurssilla osinkoprosentti n. 4,5%. 

Raute on noussut vuodessa lähes 70%. Edelleen osake löytyy esim. Balancen listan kärjestä. Itse en yritystä tunne enkä ole sitä aikeissa ostaa.

Kesko

Kesko on ehdttomasti hyvä yritys ja kiinnostava sijoituskohde. Olen seuraillut firmaa pitkään mutta viime aikoina se on tuntunut liian kalliilta ja ostot ovat jääneet tekemättä. Keskoon liittyvä uutisvirta on ollut pääosin positiivissävytteistä jo todella pitkään eikä loppua näy.

On surullista katsella kaupankäyntihistoriaansa vuosien takaa. Jälleen kerran voin vain tuijottaa ruutua ja manata, miksi ylipäänsä myyn mitään, koska aina se on virhe: Keskoa olen nimittäin vuosien saatossa aika ajoin omistellut ja pienellä voitolla aina pois myynyt, ollut ilmeisesti mielessä jokin muka-todellinen helmi tilalle... Ensimmäinen Kesko-ostos vuodelta 2013 ja kurssiin 25e tasan. Olisi plussalla nyt noin 80%. No, turha näitä on murehtia, pitäisi ottaa opiksi. Kai tähän jollain 40e hinnalla voisi taas kevyesti mukaan hypätä.

Kemira

Kemirasta olen kevyesti kiinnostunut aivan viime aikoina. Lähinnä sen verran, että jotain analyyseja on tullut luettua ja kurssi seurannassa. Todennäköisesti firma olisi siinä määrin laadukas, että kurssin oleellisesti tippuessa täytyisi firmaan perehtyä paremmin ja olisi harkittava ostoja.

Elisa

Elisan kanssa minulle on käynyt Keskomaisesti ja osaketta olen omistanut aikoinaan 15e hintaan ostettuna. Jatkuvasti firma on edelleen ollut seurannassa ja toistuvasti ostotkin ovat olleet harkinnassa. Olen myös ollut Elisan asiakas todella pitkään ja pääosin olen ollut tyytyväinen palveluihin (kaikilla operaattoreilla toki on paljon ongelmia/epäkohtia) ja esim. Elisa Viihde on jopa yllättävän hyvä palvelukokonaisuus.

Paljon tulee ostettua Elisalta myös tuotteita korottomalla 36kk osamaksulla, mielestäni erittäin merkittävä etu "tavallisiin" kilpailijoihin nähden, etenkin kun hinnat ovat muutenkin ihan kilpailukykyisiä, joskus jopa halvin tuote löytyy Elisalta.

Elisan kohdalla on aina puhuttu kasvun puutteesta, silti kasvua on aina edes pienessä mittakaavassa löytynyt ja osinkokin on vuodesta toiseen noussut hienosti. Toki velkaa on paljon ja liikearvo on noussut varsin huimaksi yritysostojen myötä. Itse kuitenkin uskon, että perusbisnes pyörii jatkossakin hyvin ja tuotto on tasaisen hyvää, eikä isompiin murheisiin ole tarvetta varautua - toki jatkuva osingon kasvu vaatii myös tuloksen kasvua, mutta jos ostohinta on sopiva, ei itseäni mahdollinen osingon kasvun hetkellinen tyrehtyminenkään niin haittaisi.

Viime aikojen uutisvirrasta Elisaan liittyen mielenkiintoista on operaattoreiden voimakas hintakilpailu Suomessa, johtuen Telian aggressiivisesta markkinoinnista ja tarjouksista. Kireä kilpailutilanne saattaisi ostopaikkaa kyttäävää ajatellen luoda hetkellistä laskupainetta osakkeeseen Q4 tai Q1 raportin aikaan. Pidemmän päälle kilpailutilanne mitä todennäköisimmin joka tapauksessa hellittää (ja on jo nyt hieman hellittänyt) eikä pitkällä tähtäimellä mukana olevan sijoittajan tule mielestäni siitä erityisen huolissaan olla.

Elisan osake on laskenut jo suht lähelle houkuttelevia ostohintoja. Kuitenkin mahdollinen korkojen nousu lähitulevaisuudessa saattaa vaikuttaa Elisan kurssiin odottamattomallakin tavalla, lähinnä sitä ajatusta vasten, että Elisa on mahdollisesti vakaana osinkokoneena ollut jonkinlainen korkorahaston korvike. Historian valossa ja osinkoon peilaten osake voisi olla merkittävästäkin halvempi, en ihmettelisi vaikka ilman markkinaromahdustakin tätä joskus vielä saisi jollain 25e hinnoilla. Ehkä Danske Bankin joulukuinen tavoitehinnan muutos (37e --> 32e) ja pitkään jatkunut kurssilasku on vasta esimakua tulevasta - tai sitten ei ja onkin taas välillä nousun vuoro, tiedä näistä :)

Itse voisin aloitella ostot n. 30e hinnoilla.


Disclaimer: Saattaa sisältää virheitä. Kirjoittaja ei ymmärrä edes sijoittamisen alkeita. Ei sisällä ostosuosituksia. Jos et sijoita et voi hävitä rahojasi markkinoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti