tiistai 9. tammikuuta 2018

Sampo ja Investor - keihäänkärkeni vuoteen 2018!
Vuosi 2017 meni sijoitusmielessä ihan ok, plussalle jäin jokusen prosentin ja osinkoja tuli kivasti. Indeksille, oli se sitten lähes mikä tahansa, jäin auttamatta jälkeen. Enemmänkin vuosi oli tällaista pelimerkkien sijoittelua areenalle, pitkän tähtäimen puuhaa, missä yhdellä vuodella ei onneksi ole niin kovasti merkitystä.

H&M oli vuoden surkein sijoitus kurssikehityksellä mitaten, melkoisesti laskivat myös mm. Nokia ja AT&T. Kaikkia näitä olen laskevaan kurssiin osatanut lisää, vain AT&T tuntuu päässeen taas nousun makuun. Parhaat nousijat 2017 olivat PYN Elite, Fortum ja iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF, joista etenkin viimeisin on valitettavan vähäisellä painolla salkussani ja PYN Elitenkin lisäsijoituksen tein vasta loppuvuodesta.


Salkun syväluotaus vuodenvaihteessa


Vuoden lopulla tein hienosäätöä kuukausisäästöohjelmaan ja päivitin salkun sisällön. Opettelin myös tekemään graafeja, kyllä nyt on hienoja ja selkeitä nuokin sivut :)

Mutta mitäs se meikäläisen salkku sitten on tarkemmin ottaen syönyt kun vuotta 2018 aloitellaan? Suurimmat omistukset ovat Sampo, H&M ja AT&T.

Salkun maantieteellinen- ja toimialahajautus näyttää nyt tältä:Kuvista helposti näkee, että salkkuni ei ole mikään piiloindeksisalkku. Jos vertailua salkkuni ja maailman indeksin välillä tekee, on merkittävimmät erot kokolailla nämä:
  • Salkussani Eurooppa (ja siellä edelleen Suomi, Ruotsi, Norja) suuressa ylipainossa, USA alipainossa.
  • Kehittyvät markkinat alipainossa. Valtaosa kehittyvien maiden sijoituksista Vietnamissa.
  • UK ja Japani vahvasti alipainossa.
  • Rahoituspalvelut (40%) vahvasti ylipainossa (indeksi n. 20%). Tämä selittyy sijoituksilla Pohjoismaiden pankkeihin ja vakuutusyhtiöihin: Sampo, Gjensidige, Handelsbanken, Nordea, Swedbank, Aktia.
  • Viestintä vahvasti ylipainossa, valtaosa näistä sijoituksista USA:ssa.
Kuukausisäästäminen tapahtuu hieman enemmän indeksin mukaisella hajautuksella ja hiljalleen rahastosijoituksien suureneva osuus tasapainoittaa salkkuni hajautusta, niin maantieteellisesti kuin toimialoittainkin. Tilanne siirryttäessä vuoteen 2018 on kuitenkin tämä ja huolimatta siitä, etten usko osakepoimintaan, saatika omaan sellaiseen, sisältää salkku erittäin vahvaa näkemyksen ottoa :)

Tärkeintä on, että firmat ovat vahvoja ja tulevat pärjäämään hyvin myös laskukausien yli. Osingot ovat hyvällä tasolla ja merkittäviltä osin myös odotuksissa on osinkojen nousua. Useimpia salkkuni yrityksiä voisin hyvillä mielin ostaa lisää, mikäli markkinat romahtavat, mainittakoon tällaisina erityisesti Sampo, AT&T, Gjensidige, Handelsbanken, Verizon, Aktia, Nokian Tyres, L&T, Telia ja Orion. Suuressa laskussa tulen kuitenkin suorien osakeostojen sijaan suosimaan enemmän ETF-puolta, vahvistaen etenkin USA-painoa.

Pohjoismaiden finanssisektorin ylipainotus on siis merkitttävin näkemyksen otto salkussani. Uskon, että tämä ylipäänsä riskinen toimiala on esim. Ruotsin asuntokuplan, Euroopan pankkien yleisen kriisiherkkyyden ja toimialaan liittyvien suurten muutosten myötä poljettu nyt hinnoiltaan houkuttelevalle tasolle. Pankit Pohjoismaissa ovat kuitenkin tasoeroistaan huolimatta lähes kautta linjan laadukkaita. En tosin ole vakuuttunut, että lyhyellä tähtäimellä pääsen markkinatuottoon saatika sen yli näillä osakkeilla, mutta vahvaan osingonmaksuun uskon. Toki riskit, joiden vuoksi osakkeet ovat hinnoiltaan pysyneet ehkä hieman muuta markkinaa houkuttelevammalla tasolla, ovat todellisia ja toteutuessaan voivat tehdä suuren loven yritysten tuloksiin vuosiksi.

Merkittävänä hieman pidemmän aikavälin positiivisena tekijänä kaikkien riskien keskellä häämöttää myös korkotason nousu, joka tulee tapahtumaan ennemmin tai myöhemmin ja vääjäämättä näkyy positiivisesti näiden yritysten tuloksissa. Tukea ajatuksilleni sain viimeksi 3.1. OP:n aamukatsauksesta, missä EKP:n osto-ohjelman loppumisella spekuloinnin todettiin tuovan nousupainetta korkoihin. Rapakon takanahan korot ovat jo pidempään olleet selkeämmin nousussa. 

Teleala on sekin muutosten kourissa niin täällä kuin rapakonkin takana, mutta silti uskon, että ne selviytyvät ja osinkosadekin jatkuu. Viimeisimpänä hyvänä uutisena todettakoon USAn yritysverotuksen muutokset, joiden on arvioitu vaikuttavan vahvimmin positiivisesti juuri operaattoreihin (itsellä AT&T ja VZ yhdessä noin 13% koko salkusta).

USAn verouudistuksen (mm. yritysverokannan lasku) arvioidaan hyödyttävän eniten efektiivisesti korkeaa veroa maksavia (pääosin hyvin USA:n kotimarkkinakeskeisiä aloja) (OP katsaus 18.12.2018, mistä myös alla oleva taulukko otettu).Vuoden 2017 laskijoista myös Nokian uskon parantavan tahtiaan vuonna 2018. Tuskin H&M sekään yhtä surkeasti menestyy kurssilaskulla mitaten, mutta ehdottomasti suurin kysymysmerkki ja yksittäinen riski tämä paperi minulle vuonna 2018 tulee olemaan (paino lähes 10% salkusta).


Keihäänkärkeni vuodelle 2018


Apple on USAn ja maailmanindekseissä se suurin ja mahtavin - pelkällä täysin näkemyksettömällä indeksisijoittamisella se olisi siis merkittävin osake myös vuodelle 2018.  Esim. FTSE Global All-Cap Indexin mukaista tuottoa tavoittelevassa, lähes 8000 yritystä sisältävässä Vanguard VT:ssä Applen paino suurimpana omistuksena on 1,72% - eli hyvän indeksisijoittajan hajautus todellakin on kunnossa.

Suorat osakeomistukseni tekevät salkustani oleellisesti esim. Vanguard VT:ta vähemmän hajautetun. Suurin omistukseni Sampo vastaa yli 10% osuutta salkustani ja kolme suurinta omistustani (Sampo, H&M, AT&T) ovat liki 30% salkustani.

Kuukausisäästämisessä hajautus onkin jo hienosti kohdillaan. Rahastojen kautta Investor on suurin sijoitus kuukausittain. Sen osuus kuukausisäästämisessä on 1,77%. Periaatteessa, jos en osta Sampo lisää ja pitäydyn suunnitelmassa, Investor ohittaa joskus Sampon painon salkussani - käytännössä siihen tosin menisi kymmeniä vuosia nykyisellä säästösummalla - toiveissa toki on, että summaa pystyy tulevaisuudessa kasvattamaan!

Investorin kannoilla kuukausittaisissa ostoissa tulee Industrivarden 1,66% painolla ja myös seuraavat sijat menevät Ruotsin sijoitusyhtiöille (L E Lundbergforetagen, Kinnevik). Kaikki nämä löytyvät kolmesta tai neljästä kk-säästöohjelmani rahastosta, joskin painot esim. Euroopan indeksissä ovat varsin pieniä. Apple muuten löytyy kk-sijoituksista 0,80% painolla sijalta 7.


Suunnitelmat ja tavoitteet vuodelle 2018


Vuonna 2018 jatkan säännölistä kuukausisäästämistä ja alan lyhentämään velkojani. Tässä lyhyesti oleellisimmat suunnitelmat ja tavoitteet. Muita tavoitteita jos mietin, voisin edelleen vähentää kaupankäyntiä, ostaa ja myydä harkitummin, etenkin pitäisi malttaa odottaa parempia ostopaikkoja pidempään nyt.

Laskeviin kursseihin sijoittamisen alkeiskurssit kantapään kautta alkaa olla nyt (toivottavasti) käyty. Aion jatkaa laskeviin kursseihin ostamista edelleen vuonna 2018 mutta teen sen entisäkin maltillisemmin ja varovaisemmin.

Blogin pitämistä ehdottomasti jatkan, mutta en ota paineita siitä, syntyykö tekstiä vaiko ei. Kaikkea on työn alla mutta aika on niin rajallista.


Parhaat jutut vuonna 2017 ja mitä sitten?


Perustin blogin maaliskuussa 2017. Lukijoita on (käsittääkseni) ollut varsin kiitettävästi - kiitos kaikille lukijoille kuluneesta vuodesta! Kirjoitin 'käsittääkseni' siksi, että en todellakaan ole kartalla, miten paljon blogiani luetaan. Blogin omat tilastot toki jotain kertovat ja Google Analytics myös tukee ihan ok lukuja - mutta rehellisyyden nimissä en tajua tuosta työkalusta juuri mitään eikä ole ollut intoa paremmin perehtyä. Kirjoittaisin blogia joka tapauksessa, oli lukijoita tai ei, joten liikaa en jaksa kiinnittää noihin lukuihin huomiota.

Selkeästi suosituin juttuni blogissa on ollut sen alkutaipaleella kirjoitettu Aloittelijan indeksirahasto-opas, mikä onkin tietyllä tapaa tärkein tekstini ja jonka indeksirahastovertailua omalle sivulleen edelleen säännöllisesti päivitän. Omistuksistani olen saanut jonkinlaisen sepustuksen aikaiseksi vasta kolmesta: Sampo, H&M ja PYN Elite. Tänä vuonna pitäisi listaa kartuttaa vähintään parilla nimellä.

Edellämainituista H&M-juttu on kirjoitettu blogin alkutaipaleella ja osin siksi komeilee toiseksi suosituimpana. Koska H&M:n tilanne salkussanikin edelleen on varsin eläväinen, olen tuota juttua pariin keraan jo päivittänyt uusilla kommenteilla. 

Suosittu on ollut myös juttuni Nordnet Superluotto - riski ja mahdollisuus, mistä tietyllä tapaa olen erityisen ylpeä, koska se on enemmän muille, mahdollisesti minuakin kokemattomille, kirjoitettu - jos jutun vuoksi yksikin sijoittaja on pörssiromahduksen tullen vähemmissä ongelmissa velkojensa kanssa kuin ilman sitä, olen tehnyt jotakin oikeasti tärkeää :)

Olen toki myös pohdiskellut, mitä oikein blogiltani haluan ja millaisia juttuja kuvittelen lukijoideni haluavan lukea. En jaksa uskoa, että ketään kiinnostaa tällaisen nobodyn kuukausittaiset ostot ja myynnit tai salkun tuotto. Suuren vaivan ja ajanpuutteen vuoksi päädyin luopua jo viime vuonna kuukausikatsauksien kirjoittamisesta ja edelliseen perustaen, en aio moisien kirjoittamista enää jatkaa. Toki samoja asioita saatan ajoittain blogiini kirjoitella edelleenkin, mutta pyrin löytämään asioihin järkevämpää tai laajempaa näkökulmaa kuin tonnin ostoni edellisenä kuukautena ja 20e osingot.

Että ei muuta kuin hyvää alkanutta vuotta kaikille ja onnea elämään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti