Olen jo pidempään mutustellut, että kirjoittaisin lyhyitä simppeleitä esittelyjä omistamistani rahastoista, lisänäkökulmana oma historia kyseisen rahaston parissa. Miksi olen päätynyt sijoittamaan rahastoon? Millainen sijoitus on ollut? Millainen on rahaston tarina minun salkussani?
PYN Elite on salkkuni rahastoista ikään kuin itsestäänselvyys aloittamaan nämä esittelyt - jos näitä nyt ylipäänsä saan edes enempää aikaiseksi. Ainakin Seligsonin Phoebus ansaitsisi vastaavan.
Nokia 2e vuonna 2012
Siitä hiljalleen siirryin ensin Seligsonin ja sitten myös Nordnetin asiakkaaksi. Myös Nordnet luotto tuli aika nopeasti mukaan kuvioihin. Pörssikurssit nousivat laajalla rintamalla ja oli oikeastaan ihan sama mitä osti, aina tuli voittoa. Pyn Elite pisti tietenkin silmään Morningstarissa - olihan se pitkään kaikkien siellä seurattavien rahastojen kärjessä 10v tuotolla mitattuna (myös tällä hetkellä sijoitus on loistava, edellä lähinnä bioteknologia-rahastoja). Myös Kauppalehden keskustelupalstalla käytiin keskustelua rahastosta.
Kynnys sijoittaa rahastoon oli erittäin suuri, koska minimimerkintä ensisijoitukselle on 10.000e ja se oli silloin ja on edelleen itselleni erittäin merkittävä summa rahaa. Tutkailin ja pähkäilin rahastoa hyvin pitkään, ennen kuin lopulta tein sijoituspäätöksen ja 31.3.2014 tein merkinnän sijoittamalla tähän korkean riskin rahastoon arviolta yli kolmanneksen koko sijoitusvarallisuudestani. Riskienhallinnan näkökulmasta sijoitus tietenkin oli idioottimainen eikä moista voi kenellekään suositella. Puolustuksekseni totean, että tuolloin sijoituslainaa oli merkittävästi vähemmän kuin nykyisin, eikä kurssien romahdus olisi aiheuttanut kuin henkisiä ongelmia.
PYN Elite - Thaimaasta Kiinan kautta Vietnamiin
Kun kiinnostuin rahastosta vuoden 2012 tietämillä, elettiin aikaa, kun Thaimaan osakemarkkinat olivat nousseet pitkään ja todella voimakkaasti. Käytännössä kaikki maailman parhaiten tuottaneet rahastot olivat sillä hetkellä Thaimaa-rahastoja ja PYN Elite oli yksi niiden joukossa. Muistaakseni PYN Elite sijoitti silloin 100% Thaimaahan. Thaimaan nousumarkkinan oletettiin hissuksiin lähentelevän loppua ja PYN Elite alkoi tehdä lähtöä sieltä ja siirtää sijoituksia etenkin Kiinaan ja Vietnamiin.
PYN Eliteä hallinnoivalla PYN Fund Management Oy:llä oli tuohon aikaan kaksi rahastoa: Elite ja Populus. Populus oli etenkin Kiina-rahasto, mutta sijoituksia oli myös muuallakin, mm. Vietnamissa. Eliten lähtiessä Thaimaasta rahastot sulautettiin toisiinsa (huonompi Populus sulautettiin tietenkin parempaan Eliteen). Suurin piirtein tässä kohtaa tulin mukaan Eliten omistajaksi. Nykyisinkään rahastoyhtiöllä ei ole muita rahastoja kuin Elite.
Uusi Pyn Elite oli aluksi vahvasti Kiina-rahasto, mutta hyvin pian sijoituksia oli lähes yhtä paljon Vietnamissa ja vielä pitkään jotain sijoituksia oli jäljellä myös Thaimaassa. Elisan kurssi muuten puhkaisi noihin aikoin 20e rajan ja lukuisten analyytikkojen mukaan osakkeessa oli vain ja ainoastaan laskuvaraa, jolloin minäkin luovuin Elisan osakkeistani - tulkoon tämäkin sijoitusmoka ja muistutus analyytikkojen vajavaisuudesta näin kirjattua sivuhuomautuksena historian kirjoihin :)
Päätöksessäni sijoittaa Eliteen painoi ehdottomasti eniten luotto salkunhoitajaan, salkunhoitajan ja rahastoyhtiön asiakaslähtöinen viestintä, usko kohdemarkkinoiden (etenkin Vietnamin) nousupotentiaaliin sekä tietenkin myös menneet korkeat tuotot (tiedostaen, että ne oli tehty Thaimaassa eli eri markkinalla kuin mihin nyt sijoitin). Menneitä tuottojahan ei koskaan pidä tuijotella (koska ne todellakin ovat jo menneet), mutta aina niitä kuitenkin tuijotellaan.
Rahasto päätyikin sitten vaiherikkaiden vuosien päätteeksi sijoittamaan ainoastaan Vietnamiin. Kiinasta yksi viimeisimpiä sijoituksia oli pelialan yhtiö Rexlot, jonka osuus koko rahastosta oli parhaimmillaan/pahimmillaan todella huima, ja joka ajautui ongelmiin ja toi rahastolle merkittäviä tappioita. Ilmeisesti ainakin osin tämän tapahtuman kruunaamana rahastoyhtiö luopui täysin sijoittamisesta Kiinaan, missä riskit nähtiin liian isoiksi. Sinänsä Kiinan markkina on houkutteleva, mutta markkinat ovat uudistuksistakin huolimatta melko toimimattomat, kaikenlaista vilppia kirjanpitoon yms. liittyen esiintyy paljon ja riskejä on vaikea arvioida - jotenkin näin ulkomuistista muistelen PYNin perustelleen Kiinasta lähtöä. Vietnamin markkinat, vaikka vasta markkinataloutta sielläkin opetellaan, ovat ikäänkuin luotettavammat. Mielestäni päätös siirtyä 100% Vietnamiin oli ehdottomasti oikea. Jos haluan sijoittaa Kiinaan, teen sen suuremmalla hajautuksella kuin mitä tällainen rahasto antaa.
Oman sijoituksen kohtalo
Tämän hetkinen tuottoni +43% ei tee euroissa enää paljoakaan. Tuottoni 3v p.a. (eli kolmen vuoden ajalta tuotto / vuosi) on 12,85%. Tällä hetkellä sijoitukseni PYN Eliteen on lähinnä nimellinen arvoltaan 500e tietämissä pyörivä sijoitus. Haluan kuitenkin olla matkassa edelleen mukana ja vanhana rahaston omistajana voin halutessani tehdä 2000e lisäsijoituksia.
PYN Elite - faktat
Mihin sijoittaa?
Nykyisin PYN Elite sijoittaa vain Vietnamiin. Sääntöjensä puitteissa tämä erikoissijoitusrahasto voi sijoittaa mihin tahansa, eli tulevaisuudessa tulemme todennköisesti vielä näkemään myös muita Vietnamin jälkeisiä markkinoita, jos salkunhoitaja Petri Deryng vaan jaksaa hommiaan jatkaa. Vietnamin tarina on kuitenkin vasta alussa, eli eiköhän siellä helposti vielä aikaa pala monia monia vuosia.Kulut
- Hallinnointikulut 1% (eli mielesäni varsin maltilliset kulut)- Juoksevat kulut 1,01% (1.3.2017, Morningstar)
- EI merkintä- tai lunastuspalkkiota alle 3 miljoonan euron sijoituksissa! PYN Elite siis haluaa turvata asemaansa tietyn kokoisena sijoittajana - mikäli rahasto kasvaa liian isoksi, on mielenkiintoisia merkittävän kokoisia sijoituskohteita aina vaikeampi löytää. Sinänsä harvinaista ja mukavaa, että joskus näinkin päin, yleensähän suursijoittajat pääsevät aina kuluissa halvemmalla.
- Tuottosidonnainen palkkio 12%, jonka laskennassa sovelletaan high water mark -periaatetta. Tuo palkkio näyttää isolta, mutta HWM-periaate kohtuullistaa sitä hyvin ja etenkin varmistaa, että tuottosidonnaista palkkiota maksetaan VAIN silloin, kun rahasto tekee voittoa. Mikäli rahaston arvo ei jatkuvasti nouse, on kulut vain 1%. Systeemi on mielestäni loistava ja huomattavasti helpommin sulateltavissa kuin sellaiset palkkiot, mitä maksellaan esim. indeksin voittamisesta myös laskumarkkinassa. Riskinä tuossa ehkä lähinnä voisi olla se, että systeemi ikäänkuin painostaa salkunhoitajaa ottamaan aina vain isompia riskejä, jotta tuottoa ja palkkioita tulisi. Itse luotan salkunhoitajaan ja uskon, ettei tälläisia ylilyöntejä pääse tapahtumaan, voin toki olla väärässäkin ja mutullahan näitä analysoin :)
Merkinnät / lunastus
- Ensimerkintä min 10 000e- Lisämerkinnät min 2000e
- Merkintä ja lunastus mahdollista tehdä vain kerran kuukaudessa
Sijoitusstrategiasta
Vietnamin voimakas talouskasvu ja markkinoiden avautuminen tekevät markkinasta erityisen houkuttelevan. Vietnamissa pörssin toimivuutta rajoittavia tekijöitä on vielä paljon ja esim. ulkomaalaisille sijoittajille on rajoituksia. PYN uskoo, että Vietnamissa uudistukset etenevät määrätietoisesti ja lähitulevaisuudessa Vietnamin pörssimarkkina saisi jopa MSCI-statuksen muutoksen frontier eli reunamarkkinasta emerging eli kehittyväksi markkinaksi, mikä osaltaan lisäisi pörssin kauppaa ja loisi myös kursseille nousupainetta.
Sijoitusstrategiasta voi lukea lisää lopun linkkien takaa, mutta tässä jotain pointteja esitteistä:
- Pitkäaikainen arvosijoittaminen
- Markkinan valinnassa painaa aliarvostus historialliseen arvostukseen verrattuna
- Hakusessa etenkin aliarvostettuja, pieniä ja keskisuuria, vahvasti kasvavia yrityksiä
- Salkunhoitajan ja analyytikkotiimin vierailut kohdeyhtiöissä on oleellista
- Osakkeille määritellään tavoitehinnat
Rahaston sijoituksista
Tällä hetkellä (Morningstarin mukaan) rahastossa on 78 sijoitusta. 10 suurimman yrityksen osuus rahastosta on lähes 60%. Viisi suurinta sijoitusta (yli 35% kaikista sijoituksista) tällä hetkellä ovat:- MWG: Mobile World 15,8 % (matkapuhelin- ja kodinelektroniikan vähittäiskauppa)
- HBC: Hoa Binh 10,3 % (rakentaminen)
- CII: HCMC Infrastructure 6,1 % (infrastruktuuriurakoitsija)
- KBC: Kinh Bac City 4,9 % (teollisuuspuistot)
- MSN: Masan 4,0 % (elintarvikkeiden tuotanto)
Esim. sijoittajakirjeestä 1/2017 voit lukea tarkemmin yrityksistä, mukana salkunhoitajan kommentit. Ehdottomasti lukemisen arvoinen pläjäys! Alla vielä graafi toimialajakaumasta.
Lopuksi
Parasta PYN Elitessä on salkunhoitaja Petri, säännölliset sijoittajakirjeet ja katsaukset sekä salkunhoitajan blogi. Vain Seligsonilla ja PYNissä olen nähnyt mitään näin hienoa, mistä tavallinen matti meikäläinenkin pääsee osalliseksi. Lisähuomiona vielä maininta, että salkunhoitaja on itse sijoittanut rahastoon merkittäviä summia rahaa, mikä on aina hyvä signaali.
Linkkejä
- https://www.pyn.fi/etusivu/
- PYN Elite esitys
- Avaintietoesite
- Rahastoesite
- Kirjeet ja katsaukset
- Populus fuusioituu Eliteen -sijoittajakirje vuodelta 2013
- Nuorena sijoittajaksi -blogin kirjoitus Elitestä vuodelta 2015
- Kauppalehden keskustelupalsta Elitestä
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaSiinä taas lainaa tarjoiltiin 2% korolla, kyllä 1% on maksimi, että annan mainoksen jäädä paikoilleen :)
Poista