Sijoitussuunnitelma

21-06-2011


Kuten salkun sisällöstä näkee, 4 suurinta sijoituskohdetta vastaavat liki 70% koko salkustani. Osakkeissa suosin vakaita hyvää osinkoa maksavia firmoja, joiden luotan kestävän läpi kaikkien mahdollisten markkinamyrskyjen. Rahastoissa tukijalkoina toimivat Seligson Phoebus ja Spiltan Stabil. Kehittyville markkinoille sijoitan lähinnä PYN Eliten kautta.


Osakkeet

Ajan kanssa ylisuureen painoon ovat ajautuneet Sampo ja Handelsbanken. Pidän näitä firmoja erittäin hyvinä ja arvostukset ovat edelleen myös melko maltilliset, toisin kuin pörssissä firmoilla keskimäärin. Saatan siis ostaa näitä edelleen lisää. Toki mahdollisesti myös keventelen jos isosti nousevat.

Sampo: Nyt kun Nordeasta päästään irti uskon kurssin nousevan liki 50e pintaan muutamassa vuodessa, mikäli markkinat ylipäänsä kehittyvät suotuisasti. 50e hinnoilla alan myös keventelemään. Lisäostot 40-42e pintaan.

Handelsbanken: Pidän 100sek ihan ostohintana, mutta koska firman paino on salkussani noin suuri, ostelen lisää 95sek ja alle kurssiin. Kevennykset 130sek pintaan, minne uskon kurssin yltävän 2-3 vuoden sisään, mikäli markkinat kehittyvät suotuisasti.

Elisa: Haluaisin ostaa laskeviin kursseihin mutta ei laske niin ei laske.

Berkshire Hathaway Inc Class B: Tästä on mahdollisesti ajan kanssa muotoutumassa yksi kivijalka lisää salkkuuni. Tämä firma voisi olla yksi selkeä voittaja läpi isojenkin myllerrysten - mitkä kenties nyt alkaneetkin jo ovat. Jos taas ihmeitä ei markkinoilla tapahdu ei tämä siltikään huono ole, vaan tuo lisää paljon kaivattua hajautusta ja USA-painoa.

Kone: Kiinan ongelmien ja yleisten markkinoiden myllerrysten johdosta kurssi painunut ostotasoille ja osto-ohjelma aktiivisena käynnissä.

Muut osakkeet: Pyrin välttämään osakepoimintaa pois lukien mielestäni selkeän ylivertaiset tapaukset (yllä). Tiedän, että valitsen aina väärät osakkeet ja ostan / myyn väärään aikaan, joten muiden firmojen painot pyrin pitämään aika matalalla ja keskityn enemmän rahastoihin.


Rahastot

Sijoitan kuukausittain kahteen rahastoon, jotka ovat minusta parhaat / mielenkiintoisimmat: Seligson Phoebus ja Spiltan Stabil. Nämä ovat ikuisuus-sijoituksia, aina vaan lisää, laskussa ja nousussa.

Kk-sääsöjen ja muun säätämisen piiriin kuulu lukematon määrä muitakin rahastoja, mutta ne ovat enemmän mielenkiintoa ylläpitävää pelaamista.

Oma lukunsa on tietenkin PYN Elite, mihin olen tehnyt lisäsijoituksia.


Muut sijoitukset

Omistan yhden sijoitusasunnon ja käteisen pidän SVEAn ja Bank Norwegianin tilillä. 


Seuraava romahdus ja velka


Nousun aikana kirjoitin tänne näin:
"Pyrin omistamaan vain firmoja, jotka uskallan pitää ja joita uskallan myös ostaa lisää jos markkinat romahtavat. Romahduksessa keskitän lisäostot suurimpiin omistuksiini + Berkshire Hathaway, Elisa, ehkä jotain muutakin. Romahduksessa saatan aktivoitua myös taas indeksirahastojen / ETF-sijoitusten suhteen, mm. SXR8.

Tällä hetkellä minulla ei ole sijoitusvelkaa kuin satunnaisesti käytössä Nordnet-luotto. Romahduksessa saatan sijoittaa velaksi."


Nyt ollaan virallisesti karhumarkkinassa myös SP500 osalta - silti mikään superromahdus ei vielä ole kyseessä, ehkä poislukien jotkin kasvuosakkeet.

Kutakuinkin olen pysynyt suunnitelmassa ja ostoja tehnyt tasaisesti lisää. 

4 kommenttia:

  1. Hyvin mielenkiintoinen postaus. Tyyli muistuttaa omaani. Avaapa vähän tätä Handelsbenkenin Ruotsi-pientyhtiöt rahastoa ja sen ideaa?

    VastaaPoista
  2. Hienosti löysit joukosta ainoan rahaston, jonka mukana olon perusteet poikkeavat muista :)

    Kyseinen rahasto on mielestäni minua kiinnostavista rahastoista Handelsbankenin paras (historian valossa), ellei indeksirahastoja lasketa mukaan. Se on hitusen halvempi kuin pankin rahastot keskimäärin (1,55% vs. 1,65%), toki silti aika kallis. Rahastoa ei saa ostettua esim. Nordnetin kautta, ainoastaan suoraan Handelsbankenilta, syytä tähän en tiedä, mutta tietenkin vaikeammin saatavilla olevassa on jotain kiehtovuutta :)

    Rahasto on pitkällä aikavälillä, esim. Morningstarin 10v historiaa tutkien, luokkansa ehdotonta eliittiä. Arvostan sitä, että rahaston salkunhoitaja on pysynyt samana jo noin 10 vuotta. Kun lisäksi mielelläni sijoitan Ruotsiin (hieno maa ja firmatkin kukoistaa), pidän tätä valintaa perusteltuna...

    MUTTA edellämainitut perustelut yksin eivät riittäisi vielä rahaston ostamiseen, vaikka rahastoa loistavana pidänkin. Tässä valinnassa painaa hiljattainen pankin vaihto Handelsbankeniin, ja halusin alkaa kk-säästäjäksi pienellä panoksella johonkin heidän rahastoistaan, ja tämä oli ikäänkuin sellainen 'jokin on valittava' juttu. Pitkään mietin tämän ja USA-indeksirahaston välillä, mutta päädyin tähän, koska SP500 on nyt hallussa ETF-puolella.

    VastaaPoista
  3. Tämä voi olla tyhmä aloittelijan kommentti, mutta eikö suunnitelmassasi ole paljon päällekkäisyyttä Usaan? Siellä on siis iShares Core S&P 500 USD Acc EUR, Handelsbanken Usa Indeksi ja lisäksi vielä koko maailman Shares Core MSCI World USD Acc EUR, jossa on puolet Usaa.

    VastaaPoista
  4. Joo, päällekkäisyyksiä on paljon, USAn lisäksi muuallakin, mm. Ruotsissa. Esimerkkinä vaikkapa Investor, jota löytyy viidestä eri rahastosta. Oleellista on olla perillä päällekkäisyyksistä, ei ne sinänsä muuten mitään haittaa.

    USAn osuus kk-säästöistä on nyt noin 34%. USAn osuus maailman markkinoista on reilusti yli 50%. Eli USA on päällekkäisyyksistä huolimatta alipainossa maailman markkinoihin nähden. Investorin osuus sijoituksista (kk-säästöt) on 2,30% ja muut Ruotsin sijoitusyhtiöt tulevat heti perässä.

    Se, onko päällekkäisiä rahastoja järkeä pitää, on lähinnä makuasia. Todennäköisesti ainakaan merkittävää hyötyä ei ole. Helpommallakin pääsisi kun karsisi rahastoja. Päinvastoin, mm. Handelsbanken USAn kun ottaisi pois ja tilalle enemmän USA etf:ää, pääsisi hieman halvemmalla. Haluan kuitenkin hajauttaa sijoituksia enemmän myös Nordnetin ulkopuolelle ja Handelsbankenin asiakkaana olen päätynyt tekemään jotain sijoituksia myös suoraan pankkiin (eli en sijoita Nordnetin kautta HB:n USA ja Eurooppa -rahastoihin, vaikka sieltäkin ne löytyvät).

    On tarkoitus avata omia perusteluita valinnoille joskus tarkemmin blogin puolella. Mun suunnitelmahan ei oo mikään optimi vaan loputtoman kikkailun ja hienosäädön tulos- sellainen kuin nyt vaan haluan sen olevan :)

    VastaaPoista