Sijoitussuunnitelma

25-11-2011


Kuten salkun sisällöstä näkee, 4 suurinta sijoituskohdetta vastaavat liki 70% koko salkustani. Osakkeissa suosin vakaita hyvää osinkoa maksavia firmoja, joiden luotan kestävän läpi kaikkien mahdollisten markkinamyrskyjen. Rahastoissa tukijalkoina toimivat Seligson Phoebus ja Spiltan Stabil. Kehittyville markkinoille sijoitan lähinnä PYN Eliten kautta.


Osakkeet

Ajan kanssa ylisuureen painoon ovat ajautuneet Sampo ja Handelsbanken. Pidän näitä firmoja erittäin hyvinä ja arvostukset ovat edelleen myös melko maltilliset, toisin kuin pörssissä firmoilla keskimäärin. Saatan siis ostaa näitä edelleen lisää. Toki mahdollisesti myös keventelen jos isosti nousevat.

Sampo: Nyt kun Nordeasta päästään irti uskon kurssin nousevan liki 50e pintaan muutamassa vuodessa, mikäli markkinat ylipäänsä kehittyvät suotuisasti. 50e hinnoilla alan myös keventelemään. Lisäostot 40-42e pintaan.

Handelsbanken: Pidän 100sek ihan ostohintana, mutta koska firman paino on salkussani noin suuri, ostelen lisää 95sek ja alle kurssiin. Kevennykset 130sek pintaan, minne uskon kurssin yltävän 2-3 vuoden sisään, mikäli markkinat kehittyvät suotuisasti.

Elisa: Elisan näkisin mieluusti salkussani merkittävästi isommallakin painolla, mutta koska osake on törkeän kallis, tyydyn toistaiseksi pieneen panostukseen. Ostan lisää laskeviin kursseihin ehdottomasti.

Berkshire Hathaway Inc Class B: Tästä on mahdollisesti ajan kanssa muotoutumassa yksi kivijalka lisää salkkuuni. Mutulla fiilistelen, että markkinan ollessa näin huipulla ja romahduskin on mahdollinen, voisi tämä firma olla yksi selkeä voittaja läpi mahdollisen ison myllerryksen. Jos taas ihmeitä ei markkinoilla tapahdu ei tämä siltikään huono ole, vaan tuo lisää paljon kaivattua hajautusta ja USA-painoa.

Muut osakkeet: Pyrin välttämään osakepoimintaa pois lukien mielestäni selkeän ylivertaiset tapaukset (yllä). Tiedän, että valitsen aina väärät osakkeet ja ostan / myyn väärään aikaan, joten muiden firmojen painot pyrin pitämään aika matalalla ja keskityn enemmän rahastoihin.


Rahastot

Sijoitan kuukausittain kahteen rahastoon, jotka ovat minusta parhaat / mielenkiintoisimmat: Seligson Phoebus ja Spiltan Stabil. Nämä ovat ikuisuus-sijoituksia, aina vaan lisää, laskussa ja nousussa.

Kk-sääsöjen ja muun säätämisen piiriin kuulu lukematon määrä muitakin rahastoja, mutta ne ovat enemmän mielenkiintoa ylläpitävää pelaamista.

Oma lukunsa on tietenkin PYN Elite. En poissulje lisäsijoituksia mutta saattaa olla, ettei rohkeus riitä.


Muut sijoitukset

Omistan yhden sijoitusasunnon ja olen testimielessä sijoittanut pienen summan Fellow Financen kautta suomalaisiin kulutusluottoihin. Käteisen pidän SVEAn ja Bank Norwegianin tilillä. 


Seuraava romahdus ja velka

Pyrin omistamaan vain firmoja, jotka uskallan pitää ja joita uskallan myös ostaa lisää jos markkinat romahtavat. Romahduksessa keskitän lisäostot suurimpiin omistuksiini + Berkshire Hathaway, Elisa, ehkä jotain muutakin. Romahduksessa saatan aktivoitua myös taas indeksirahastojen / ETF-sijoitusten suhteen, mm. SXR8.

Tällä hetkellä minulla ei ole sijoitusvelkaa kuin satunnaisesti käytössä Nordnet-luotto. Romahduksessa saatan sijoittaa velaksi.

4 kommenttia:

 1. Hyvin mielenkiintoinen postaus. Tyyli muistuttaa omaani. Avaapa vähän tätä Handelsbenkenin Ruotsi-pientyhtiöt rahastoa ja sen ideaa?

  VastaaPoista
 2. Hienosti löysit joukosta ainoan rahaston, jonka mukana olon perusteet poikkeavat muista :)

  Kyseinen rahasto on mielestäni minua kiinnostavista rahastoista Handelsbankenin paras (historian valossa), ellei indeksirahastoja lasketa mukaan. Se on hitusen halvempi kuin pankin rahastot keskimäärin (1,55% vs. 1,65%), toki silti aika kallis. Rahastoa ei saa ostettua esim. Nordnetin kautta, ainoastaan suoraan Handelsbankenilta, syytä tähän en tiedä, mutta tietenkin vaikeammin saatavilla olevassa on jotain kiehtovuutta :)

  Rahasto on pitkällä aikavälillä, esim. Morningstarin 10v historiaa tutkien, luokkansa ehdotonta eliittiä. Arvostan sitä, että rahaston salkunhoitaja on pysynyt samana jo noin 10 vuotta. Kun lisäksi mielelläni sijoitan Ruotsiin (hieno maa ja firmatkin kukoistaa), pidän tätä valintaa perusteltuna...

  MUTTA edellämainitut perustelut yksin eivät riittäisi vielä rahaston ostamiseen, vaikka rahastoa loistavana pidänkin. Tässä valinnassa painaa hiljattainen pankin vaihto Handelsbankeniin, ja halusin alkaa kk-säästäjäksi pienellä panoksella johonkin heidän rahastoistaan, ja tämä oli ikäänkuin sellainen 'jokin on valittava' juttu. Pitkään mietin tämän ja USA-indeksirahaston välillä, mutta päädyin tähän, koska SP500 on nyt hallussa ETF-puolella.

  VastaaPoista
 3. Tämä voi olla tyhmä aloittelijan kommentti, mutta eikö suunnitelmassasi ole paljon päällekkäisyyttä Usaan? Siellä on siis iShares Core S&P 500 USD Acc EUR, Handelsbanken Usa Indeksi ja lisäksi vielä koko maailman Shares Core MSCI World USD Acc EUR, jossa on puolet Usaa.

  VastaaPoista
 4. Joo, päällekkäisyyksiä on paljon, USAn lisäksi muuallakin, mm. Ruotsissa. Esimerkkinä vaikkapa Investor, jota löytyy viidestä eri rahastosta. Oleellista on olla perillä päällekkäisyyksistä, ei ne sinänsä muuten mitään haittaa.

  USAn osuus kk-säästöistä on nyt noin 34%. USAn osuus maailman markkinoista on reilusti yli 50%. Eli USA on päällekkäisyyksistä huolimatta alipainossa maailman markkinoihin nähden. Investorin osuus sijoituksista (kk-säästöt) on 2,30% ja muut Ruotsin sijoitusyhtiöt tulevat heti perässä.

  Se, onko päällekkäisiä rahastoja järkeä pitää, on lähinnä makuasia. Todennäköisesti ainakaan merkittävää hyötyä ei ole. Helpommallakin pääsisi kun karsisi rahastoja. Päinvastoin, mm. Handelsbanken USAn kun ottaisi pois ja tilalle enemmän USA etf:ää, pääsisi hieman halvemmalla. Haluan kuitenkin hajauttaa sijoituksia enemmän myös Nordnetin ulkopuolelle ja Handelsbankenin asiakkaana olen päätynyt tekemään jotain sijoituksia myös suoraan pankkiin (eli en sijoita Nordnetin kautta HB:n USA ja Eurooppa -rahastoihin, vaikka sieltäkin ne löytyvät).

  On tarkoitus avata omia perusteluita valinnoille joskus tarkemmin blogin puolella. Mun suunnitelmahan ei oo mikään optimi vaan loputtoman kikkailun ja hienosäädön tulos- sellainen kuin nyt vaan haluan sen olevan :)

  VastaaPoista