maanantai 28. toukokuuta 2018

Analyysissa Nordnetin voittajarahastot - OSA 2 Suomi-rahastot




Julkaisin hiljattain jutun Miten valitsen aktiivisen rahaston? Listasin siinä kymmenen kohdan check-listin, minkä käyn läpi, kun harkitsen aktiiviseen rahastoon sijoittamista ja lopuksi analysoin Seligson Phoebus-rahaston.

Nyt käyn läpi kaikki Nordnetin mainostamat 'Voittajarahastot' kampanjasta Valitse voittajarahastot - 9 rahastoa, jotka ovat lyöneet indeksin. Pähkäilen siis, mitä mieltä minä olen näistä rahastoista ja millä perusteilla voisin ajatella sijoittavani niihin tai miksi en sijoita. Voittajarahastojen analysointi on alkanut edellisessä jutussa Analyysissa Nordnetin voittajarahastot - OSA 1 Globaalit rahastot, minkä yhteydessä kerroin myös kampanjasta hieman laajemmin.

Suomi-rahastot


Nyt analysointivuorossa on siis Nordnetin kampanjan Suomi-rahastot:
* Evli Suomi Pienyhtiöt (NordnetMorningstaravaintietoesite)
* Handelsbanken Suomi (NordnetMorningstaravaintietoesite)
* Evli Suomi Select (NordnetMorningstaravaintietoesite)

Nopealla silmäyksellä kampanjasivun tietoihin nousee Evlin pienyhtiöt-rahasto selkeästi mielenkiintoisimman oloiseksi: Pienet firmat, selkeästi paras 10v tuotto, halvimmat kulut. Päätän silti käydä kaikki rahastot läpi - mutta oletusarvoisesti Evlin Suomi Pienyhtiöt on näistä ainoa järkevä rahasto ja jätän sen analysoinnin viimeiseksi. Pian näemme, olinko väärässä ja onko paraskaan rahasto niin hyvä, että siihen kannattaisi sijoittaa :)

Evli Suomi Select


1. Rahaston sijoitukset ja markkina-alue.
Suomeen sijoittava rahasto, jonka 10 suurinta omistusta ovat kaikille tuttua peruskauraa, suurimmat sijoitukset ovat Fortum, Nokia ja Kone. Sijoituksia on yhteensä 25 ja 10 suurinta sijoitusta vastaavat hieman yli 60% koko rahastosta. Vertailuna kuluttomaan Nordnet Superrahasto Suomeen: Kymmenen suurimman sijoituksen joukossa on 7 samaa sijoitusta, ja ne vastaavat molemmissa rahastoissa kokonaisuudesta 40-50% osuudesta. En viitsi kahlata läpi sisältöä enempää, tämä rahasto on mitä todennäköisimmin täysi turhake. 

2. Taustayhtiö. Mielikuvani Evlistä on ollut melko neutraali tai hieman positiivinen, viime aikoina mielikuva on asettunut hieman enemmän positiivisen puolelle. Ajatuksissani kyseessä on firma, joka hoitaa asiat mallikkaasti ja rehdisti, vaikka en usko heiltä (minun mielestäni) löytyvänkään niin hyviä tuotteita, että niihin rahojani laittaisin. Voisin kuitenkin harkita sijoittamista itse Evliin eli ostaa itse firman osakkeita :)

Positiivisen mielikuvan muotoutumiseen on vaikuttanut tämän juttusarjan edellinen osa, jonka yhteydessä ensimmäisen kerran tutustuin paremmin Evlin kotisivuihin. Hieman samoin kävi aikanaan eQ:n kohdalla kun ensimmäistä kertaa tutkin sivujaan ja tuotteitaan kirjoittaessani juttua 'Aloittelijan indeksirahasto-opas'.

3. Milloin rahasto on perustettu? Edellisen jutun Evli Maailman ikä oli kunnioitettavat 24 vuotta. Tämä rahasto on perustettu 16.10.1989 eli ikää on jo 28 vuotta! Tästä taas pisteet Evlille.

4. Tuottohistoria. Kohdassa 1 tein hieman oletusta piiloindeksirahastosta. Mikäli näin olisi, pitäisi tuoton olla jatkuvasti hieman indeksin tuottoa jäljestä - kulujen vuoksi mutta myös siksi, että voittajaosakkeet on niin vaikea löytää.

Ja sitten totuus, vuosittainen tuotto rahaston toiminnan alusta alkaen:
- Rahasto 12,15%
- Vertailuindeksi (OMX Helsinki CAP GI) 7,36%

Jo lähes lyttäämäni rahasto yllättääkin minut täydellisesti, lähes 30 vuoden historia ja tuotto on aivan käsittämätön. Huh huh, lähes 5% indeksiä parempi tuotto vuositasolla. Käsittämätön saavutus.

Lyhyemmän aikavälin tuottohistorian indeksiin vertaaminen kuitenkin palauttaa minut maan pinnalle:
- 10v vuosituotto (Morningstar 18.5.2018, hieman eri mutta kuitenkin pätevä vertailuindeksi): -3,42%
- 5v vuosituotto (rahaston tietosivu 30.4.2018): -4,11%
- 3v vuosituotto (tietosivu): -1,13%

Historia on siis loistelias, mutta viimeiset 10 vuotta eivät ole aivan putkeen menneet.

5. Salkunhoitaja. Evlin sivulta löytyy salkunhoitajan nimi, mutta ei vastaavaa kuin Evli Maailman kohdalla siitä, milloin salkunhoitaja on aloittanut ja millainen on ollut tuotto hänen aloittamisestaan lähtien. Lähes 30 vuoden historiaan kuitenkin mitä todennäköisimmin mahtuu useita salkunhoitajia. 

Morningstar tietää kuitenkin kertoa, että Janne Kujala on aloittanut työssään 01.11.2014, eli on ollut puikoissa vasta noin 3,5 vuotta. Jos olisisin aikeissa sijoittaa tähän rahastoon varojani, ehkä varmistaisin tuon tiedon Evliltä ja lisäksi utelisin mielenkiinnosta myös muutoin rahaston pitkän historian salkunhoitajista.  Joka tapauksessa loistelias pitkä historia ei paljon paina, jos viimeiset 10 vuotta on tullut takkiin ja salkunhoitaja on hiljattain vaihtunut.

6. Juoksevat kulut 1,80% ovat auttamatta liian suuret. Etenkin pitkällä aikavälillä kulujen merkitys korostuu ja itse en näin kalliiseen kehittyneille markkinoille sijoittavaan rahastoon pääsääntöisesti sijoita. Rahastossa saisi olla jotain TODELLA erityistä, jotta kulut olisivat perusteltavissa. Näen mahdollisuudet aika pieninä, että tämä rahasto esim. seuraavan 10 vuoden aikana tuottaisi paremmin kuin vaikkapa kuluton Nordnet Superrahasto Suomi- vaikka ei se mahdotonta ole. Todennäköisyyden sille, että tämä rahasto tuottaa etenkin kulujensa vuoksi huonommin, taas näen melko suureksi.

7. Tuottosidonnainen palkkio, ei ole.

8. Onko salkunhoitaja sijoittanut merkittävästi itse rahastoonsa? En tiedä.

9. Bonussektori, ei tule mitään mieleen. Ehkä pitkä historia voisi mennä tähän.

10. Morningstar rating ✭✭

Johtopäätökset: Pitkä historia ja tuotto rahaston alusta lukien todella vakuuttavat. Evli yhtiönä hyvä, tuntuu että useat rahastot todella pitkäikäisiä. Rahasto on kuitenkin kallis, hävinnyt indeksilleen ainakin viimeiset 10 vuotta ja salkunhoitaja on vaihtunut viimeksi 3,5 vuotta sitten, joten menneitä supertuottoja ei auta jäädä liiaksi ihastelemaan - se juna meni jo. Lyhyellä vilkaisulla sisältökään ei nyt vaikuttanut mitenkään erityiseltä. En siis sijoita tähän vaikka positiivinen yllätys ja historian tuotot jäävätkin vahvasti kummittelemaan mieleeni.


Handelsbanken Suomi 


1. Rahaston sijoitukset ja markkina-alue. Rahastossa 46 sijoitusta, 10 suurimman osuus yli 50%. Äkkiseltään vaikuttaa perus suomi-rahastolta.

2. Taustayhtiö. Hanbdelsbanken on luotettava ja hyvä pankki (itse olen asiakas). Aika neutraali siis tämä kohta. Ylipäänsä mutulla arvioin, että Handelsbankenilla on aika paljon hyviä tai melko hyviä aktiivisia rahastoja, mutta ne ovat hitusen kalliita ja ehkä hieman samaa ongelmaa kuin kivijaloilla yleensäkin, eli tavalla tai toisella rahastot ovat koko ajan muutosten keskellä. Erityisesti arvostan Handelsbankenin rahastoista heidän edullisia indeksirahastojaan.

3. Milloin rahasto on perustettu? Rahasto on perustettu vuonna 2014, mutta käytännössä rahasto on vanhempi. Handelsbankenilla oli (käsittääkseni) ennen tästä kuten monista muistakin rahastoista tarjolla omat samanlaiset rahastonsa eri maalaisille sijoittajille, Suomessa myytiin Suomeen rekisteröityä versiota ja Ruotsalaisille samaa rahastoa mutta Ruotsiin rekisteröityä. Viime vuosina nämä eri maiden rahastot on yhdistetty toisiinsa ja perustamispäiväksi on tullut tuo yhdistämispäivä. Morningstar kertoo (kaavio) tämän rahaston historian alkaneen vuodesta 1998.

4. Tuottohistoria. Tuottohistoriaa siis löytyy edelläkerrottuun viitaten pitkältä ajalta. Lyhyellä vilkaisulla en kuitenkaan löydä pankin sivuilta yli 10 vuoden tuoton tarkastelua, mistä iso miinus Handelsbankenille. Vähintääkin mukana pitäisi olla tuotto perustamisvuodesta alkaen. Morningstar kaaviosta tuottoa voi vertailla indeksiin vuodesta 2000 alkaen. Rahasto jää selvästi indeksilleen sekä vuodesta 2000 lukien että kaikilla lyhyemmillä aikaväleillä, joten eipä tähän kannata enempää aikaa tuhlata.

5. Salkunhoitaja on aloittanut vuonna 2014 tai sitten ei, tiedä näistä sotkuisista kuvioista. Handelsbankenin sivulta löytyy nimi, kuva, syntymävuosi ja tieto siitä, miten kauan on alalla toiminut. No, onhan sekin jotain, vaan ei paljon innosta surkean tuoton vuoksi.

6. Juoksevat kulut 1,87% eli liian isot.

7. Tuottosidonnainen palkkio? No ei onneksi ole :)

8. Onko salkunhoitaja sijoittanut merkittävästi itse rahastoonsa? Jaa a, jos alalla on toiminut vuodesta 1991 ja hieman koulujakin käynyt, niin tuskin on niin hölmö, että tähän rahojaan sijoittaa.

9. Bonussektori -

10. Morningstar rating  ✭ ✭

Johtopäätöset: Tässä ei ollut kertakaikkiaan mitään erityisen positiivista tai mielenkiintoista. Äkkiseltään arvioiden täysi turhake. Sulautumiskuvioiden vuoksi vielä normaaliakin sotkuisampi tapaus. En keksi mitään syytä edes harkita tähän sijoittamista.

Evli Suomi Pienyhtiöt


Nyt vihdoin pääsen käsiksi etukäteen mielenkiintoisimmaksi arvioimaani rahastoon! Todettakoon vielä, että hieman itseltäni salaa toivon, että tästä löytyisi potentiaalinen sijoituskohde minulle - pikkusummalla aktiivisesti Suomen pienempiin yrityksiin, voisi toimia :)

1. Rahaston sijoitukset ja markkina-alue. Sisältää 34 sijoitusta, 10 suurinta yli puolet rahastosta. Kuinka pieniä nämä Pienyhtiöt-rahaston firmat sitten ovat? Teen huvikseni vertailua OMX Helsinki 25 -indeksiin, missä on vaihdetuimmat suomalaiset osakkeet ja minkä tuoton saa helposti indeksirahastolla. Evli Pienyhtiöt - rahaston suurimmista sijoituksista suurin osa löytyy myös OMXH25 -indeksistä, toki aivan erilaisilla painotuksilla (esim. suurimmat sijoitukset Amer Sports ja Metsä Board paino tässä rahastossa kummallkin noin 8%, OMXH25 indeksissä paino muutamien prosenttien tasoa). OMXH25 indeksiin kuulumattomia sijoituksia 10 suurimman sijoituksen joukosta löytyy mm. DNA, Restamax, Revenio ja Asiakastieto.

Tuoretta listausta rahaston omistuksista en löydä, tästä suuri miinus Evlille. Ilmeisesti omistukset listataan julkisesti vain puolivuosittain laajemmissa katsauksissa. Sijoituksista ja niiden asemoitumisesta Suomen yrityskenttään on hienosti blogissaan kirjoittanut OsakeKeisari, suosittelen lukemaan parikin tekstiään tältä vuodelta jos tämä rahasto todella kiinnostaa.

2. Taustayhtiö. Evli edelleen positiivisen neutraali.

3. Milloin rahasto on perustettu? Perustamisvuosi 1992 (joulukuu) eli historia on hyvin pitkä, 25 vuotta. Tästä taas plussaa.

4. Tuottohistoria. Rahaston virallinen vertailuindeksi on Carnegie Small CSX Return Finland, josta en nopealla etsinnällä löydä kunnolla tietoa, mutta joka tapauksessa se kuvaa jollain tapaa Suomen pienyhtiöiden kehitystä. Niin Morningstar kuin osin rahastokatsauksissakin tuottoa verrataan kuitenkin myös OMXH25 tai sitä vastaavaan isompien(kin) firmojen indeksiin.

Molemmat vertailut ovat tärkeitä. Pienyhtiöiden indeksiin ei (minun tietääkseni) voi indeksirahastolla sijoittaa, ja jos mukana pyörii paljonkin samoja firmoja kuin isompien firmojen indeksirahastoissa, niin toki vertailu niihinkin on oleellista.

Tuotto (Tietosivu 30.4.2018, vertailuindeksi Carnegie Small CSX Return Finland):



















Tuotto on siis varsin vakuuttavan oloista. Yli 25 vuoden aikana vertailuindeksi on voitettu merkittävästi, harmillisesti 25 ja 5 vuoden välistä ei ole yhtään ajankohtaa taulukossa. Viiden vuoden tuotto on loistava, siitä eteenpäin meno on hiipunut melkoisesti huonompaan.

JOS tämä pienyhtiöt-indeksi tuottaa yhtä hyvin tai jopa paremmin kuin OMXH25 niin tämä tuottohistoria ei ole vain hyvä vaan peräti loistava. Jos taas OMXH25 tuottaa pienyhtiö-indeksiä paremmin niin tällä taulukolla ei niin suurta merkitystä ole - hyvä tuottohan saattaa silloin johtua vain hieman suurempien firmojen indeksiä suuremmista painotuksesta.

En löydä järkevää työkalua millä voisin vertailla Suomen eri kokoisten firmojen indeksien kehitystä. Joudun taas tyytymään Morningstariin, missä vertailuindeksinä käytetään NASDAQ OMX Helsinki Benchmark Cap -indeksiä, minkä tuotto on käytännössä lähes sama kuin OMXH25 indeksin.

Tässä vertailussa (Morningstar 24.05.2018) rahasto häviää indeksilleen sekä 10 vuoden (vuositasolla -0,19%) että 5 vuoden (-0,97) vertailussa. Koska rahaston on 5 vuoden vertailussa voittanut oman vertailuindeksinsä merkittävästi (vuositasolla +2,58%), voidaan todeta, että pienyhtiöt-indeksi on viime aikoina tuottanut aikas paljon "normaalia" indeksiä vähemmän. Miten pidemmällä aikavälillä, en tiedä.

Morningstarin kaavio antaa verrata tuottoa vuodesta 2000 alkaen, rahasto häviää indeksille selvästi.
Harmillisesti mukaan vertailuun ei siis saa mitään Suomi small cap indeksiä.





















5. Salkunhoitaja näkyy olevan sama mies kuin alun Selective rahastossa eli Janne Kujala. Hän on aloittanut rahastossa salkunhoitajana (Morningstarin mukaan) 2004 vuoden alusta eli yli 14 vuotta ollut puikoissa. Kunnioitettava aika. Kiinnostaisi tietää, kuinka montaa rahastoa mies oikein hoitaa?

Koska sama salkunhoitaja on ollut näin kauan rahastoa luotsaamassa, laitetaan tähän vielä tuottokaavio koko hänen ajaltaan eli 1.1.2004 -->






















Kuten yltä näkyy, rahasto on voittanut Suomi-indeksin mukavasti tällä ajalla. Koska rahasto menneiden tuottojen perusteella (jotka eivät ole koskaan tae tulevasta!) alkaa vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta, jatkan vielä tuottojen vertailua vertaamalla rahastoa muihin saman kategorian rahastoihin (taas nykyisen salkunhoitajan alusta eli 1.1.2004 -->).





















Tässä vertailussa Nordean ja OP:n rahastot näyttäytyvät heikoimmilta, Taalerin Mikro Markka parhaalta. Mikro Markan osalta valitettavasti on jo myöhäistä astua junaan - tai ainakin sillä on kova hinta (5% merkintäpalkkio, ns. "soft closing", rahasto ei halua enää kasvaa isommaksi - ja muutoinkin minimisijoitus olisi 10 000e).

6. Juoksevat kulut 1,60%, eli aika lailla sietokyvyn maksimissa mennään.

7. Tuottosidonnainen palkkio? Ei ole.

8. Onko salkunhoitaja sijoittanut merkittävästi itse rahastoonsa? En tiedä.

9. Bonussektori -

10. Morningstar rating ✭✭✭✭✭

Johtopäätökset: Mielenkiintoinen ja historiansa valossa mainio rahasto. Painotus pienyhtiöihin voisi olla vieläkin voimakkaampi, mutta silti tämä on erilainen kuin perus Suomi-rahastot. Salkunhoitaja on ollut mukana pitkään. Kulut arvelluttavat ja samoin se, kauanko salkunhoitaja jatkaa.

Lopullinen tuomio


Nordnetin Suomi-voittajarahastoista Handelsbanken Suomi oli aivan susi. Evli Suomi Select pääsi todenteolla yllättämään mutta loppupeleissä se ei riittävän hyvä ole minun roposilleni. Evli Suomi Pienyhtiöt on tämän kategorian ehdoton voittaja, kuten jo alussa uumoilinkin. 

Isoin ja lopulta merkittävin positiivinen seikka löytyi salkunhoitajasta siinä mielessä, että on näinkin pitkään (pian 15 vuotta) rahastoa menestyksellisesti hoitanut (tarkistan tämän vielä Evliltä jos aion tähän sijoittaa, nyt tieto vain Morningstarin varassa). Aktiivisen rahaston ikuisuusongelmaa toki säilyy, salkunhoitaja voi lopettaa hommansa vaikka huomenna. Mutta aika harva rahasto on ylipäänsä elänyt 25 vuotta kuten tämä, päihittänyt sinä aikana vertailuindeksinsä ja lisäksi pitkän ajan näytöt nykyisen salkunhoitajan ajalta ovat loistavat.

Harkitsen vakavasti tähän rahastoon sijoittamista. Jään pohtimaan, miten pitkään jatkunut markkinoiden nousu näyttäytyy pienempien firmojen kehityksessä suhteessa isompiin? Entä rytiseekö tämä seuraavassa kunnon laskussa vielä pahemmin kuin vaikkapa OMXH25?

Rahaston sijoituksista suoraan omistan vain Lassila & Tikanojaa sekä Pihlajalinnaa. Rahastojen kautta omistan lisäksi useita muitakin (Superrahasto Suomi, Seligson Phoebus ja Phoenix). Phoebus on tärkeä sijoitukseni ja sijoitan siihen koko ajan lisää. Siinä samoja firmoja on mm. L&T, Exel, Oriola, Tieto ja Konecranes. Phoebus ja Evli Suomi Pienyhtiöt ovat varsin erilaisia rahastoja, silti Phoebuksen mukaan otto tähän pohdintaan omalla kohdallani on perusteltua, sillä mikä tahansa riittävän laadukas suomalainen pienyhtiö voi periaatteessa päätyä myös Phoebuksen sijoitukseksi.

En voi vastustaa kiusausta vertailla näiden kahden rahaston tuottoja, vaikka sinänsä mitään vertailukelpoista vertailussa ei ole (Phoebus sijoittaa paljon myös Suomen  ulkopuolelle). Alkaen vuodesta 2001 (Phoebus perustettu) Evli voittaa vähän. Alkaen vuodesta 2004 (yhtäjaksoisesti samat salkunhoitajat) Evli voittaa paljon. 

Jos markkinoiden tila olisi hieman suotuisampi eli en olisi niin odottavalla kannalla laskumarkkinan suhteen, todennäköisesti aloittaisin sijoittamisen tähän (pienellä summalla kuukausittain). Nyt kuitenkin olen juuri vähentänyt kuukausittaisia sijoituksia, kerrytän kassaa ja lyhennän maltillisesti velkaa. Ehkä silti voisin mielenkiinnon vuoksi alkaa sijoittamaan Evli Suomi Pienyhtiöt rahastoon vaikkapa vain 15e / kk :) Ilmoittelen myöhemmin miten lopulta kävi tämän kanssa.



Tsekkaa koko juttusarja:
Miten valitsen aktiivisen rahaston?
Analyysissa Nordnetin voittajarahastot - OSA 1 Globaalit rahastot
- Analyysissa Nordnetin voittajarahastot - OSA 2 Suomi-rahastot
- Analyysissa Nordnetin voittajarahastot - OSA 3 Kehittyvät markkinat

Disclaimer: Saattaa sisältää virheitä. Kirjoittaja ei ymmärrä edes sijoittamisen alkeita. Ei sisällä ostosuosituksia. Jos et sijoita et voi hävitä rahojasi markkinoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti