perjantai 15. syyskuuta 2017

Sijoitussuunnitelman muutokset - Seligson Phoenix, Tropico LatAm, Russian Prosperity ym.


Sijoitussuunnitelman huolellinen laadinta ja siinä pysyminen on yksi tärkeimpiä seikkoja jokaiselle pitkäjänteiselle sijoittajalle. Oma sijoitussuunnitelmani löytyy tuolta. Tässä tekstissä puhun sijoitussuunnitelmani kuukausisäästämisestä, eli säännöllisestä ja pitkäjänteisestä sijoittamisesta rahastoihin ja etf:iin.

Kaikkein surkeimmaksi tilanne äityy silloin, kun rahastoja jatkuvasti myydään sijoituskohteiden vaihtuessa. On luonnollista, että sijoitusuran alkutaipaleella tilanne vielä elää ja muutoksia tehdään tiedon karttuessa ja parhaiden sijoituskohteiden löytyessä vasta hiljalleen. Tilanteen vakiinnuttua kaikki muutokset tulee tehdä perustellusti ja vasta tarkan harkinnan jälkeen. Painotusten säätäminen on syytä aina hoitaa uusien sijoitusten painotuksia kohdentamalla, pääsääntöisesti ei koskaan myymällä.

Sijoitusmaailma on kuitenkin täynnä houkutuksia ja myös oikeasti parempia tuotteita voi ilmaantua tarjolle. Oma sijoitussuunnitelmani muotoutui nykyisenlaiseksi vasta oltuani useita vuosia markkinoilla. Alkuun suunnitelman kustannustehokas hyvän hajautuksen ydin koostui Seligsonin indeksirahastoista ja sen jälkeen Handelsbankenin Global Index Criteria -rahastosta (koko maailman hajautus, kehittyvät ja kehittyneet, isot ja pienet firmat, hieman kuin Vanguardin VT mutta kulut 0,70%) ja päälle oli sitten vaihteleva määrä kaikkea sälää ja lukematon määrä kaikenlaisia kokeiluja. Rahallisesti suorat osakesijoitukset ovat olleet koko ajan paljon merkittävämmässä roolissa, kovin suuria veroja ei tullut makseltavaksi kun rahastot lopulta päädyin myymään uusien suunnitelmien tieltä.

Edellä mainituista indeksirahastoista päädyin lopulta luopua, koska juoksevat kulut olivat merkittävästi kalliimmat kuin etf-rintamalla ja en myöskään ollut tyytyväinen Seligsonin kestävän kehityksen indeksivalintoihin, jotka jättivät pois rahastoista Sampon ja Applen kaltaisia firmoja. Tuotteena taas Global Index Criteria on kyllä edelleen loistava (vaikka jonkinlainen kestävän kehityksen rahasto sekin on), mutta päädyin lopulta siihen, että 0,70% kulut ovat liikaa. Nykyisessä suunnitelmassa pääsen kokonaisuudessaan halvemmalla, vaikka mukana on myös useita kalliita aktiivisa rahastoja.

Itse päädyin nyt tekemään moniakin muutoksia suunnitelmaani. Suunnitelman idea ja ydin ei kuitenkaan juuri muuttunut, kyse on lähinnä hienosäädöstä. Uskonko, että uusi suunnitelma on parempi kuin vanha? En tiedä. Tuottaako se paremmin? Ehkä, ehkä ei. Onko sijoittaminen taas pykälän verran mielenkiintoisempaa ja tuo enemmän nautintoa? Ehdottomasti!


Muutokset perusteluineen


Seligson Pharos (poistuva rahasto)

- Edullinen ja hyvä yhdistelmärahasto. Erityisen hyvä karttamaan riskiä, mikä korkopuolella on näkynyt hienoisena alisuoriutumisena verrokkeihinsa nähden. Tämä ei kuitenkaan ole minua haitannut, päin vastoin, pidän tästä nimen omaan hyvän riskienhallinnan ja alhaisten kulujen (suhteessa verrokkeihin) vuoksi.
- Rahasto on ollut mukana ainoana lyhyen / keskipitkän sijoitusajan rahastona. Sijoituksia rahastossa on nyt sopivasti, jotta se ajaa asiansa pienenä vararahastona. Mahdollisesti teen tähän vielä lisäyksiä myöhemmin, mutta erikseen kertasijoituksilla.


Seligson Phoenix

- Rahastoyhtiö Seligsonin perustajan, Ahlströmin sukuun kuuluvan Peter Seligsonin hallinnoima rahasto.
- Pyrkii hyödyntämään yritysten erikoistilanteita ympäri maailmaa.
- Ei merkintä- eikä lunastupalkkioita.
- Juoksevat kulut 1,12% (vuonna 2016)
- Tuottosidonnainen palkkio on, vuonna 2016 ja tänä vuonna se ollut kuitenkin 0%.
- Perustettu vuonna 2000, siitä alkaen tuotto / vuosi 6,68%, vertailuindeksin tuotto / vuosi 2,67%. Vaikka historia ei ole tae tulevasta, antaa lähes 20 vuoden ajanjaksolla indeksin voittaminen kuitenkin uskoa rahastoon.
- Lyhyesti: Mielenkiintoinen rahasto, kulut aktiiviseksi rahastoksi melko sopuisat. Historia on vakuuttava.


Kehittyät markkinat - Latinalainen Amerikka ja Venäjä


Kokonaisuudessaan sijoitukseni kehittyville markkinoille ovat säälittävän pienet. Kk-sijoituksissa osuus on kuitenkin ollut suht sopiva, mutta nostamisen varaakin vielä oli. Kehittyvillä markkinoilla hyvä aktiivinen salkunhoito voi paremmalla todennäköisyydellä antaa enemmän lisähyötyä kuin kehittyneillä markkinoilla. Niinpä päädyin ottamaan mukaan kaksi uutta kehittyville markkinoille sijoittavaa aktiivista rahastoa - hyvin pienellä painolla.

Seligson Russian Prosperity
- Venäjä ja lähialueet
- Merkintäpalkkio 2,5% (pienet sijoitukset)
- Lunastuspalkkio 0% (jos sijoitusaika vähintään puoli vuotta)
- Juoksevat kulut 1,65% (vuonna 2016)
- Tuottosidonnainen palkkio on, vuonna 2016 ollut 0,92%, vuoden alusta 2,81%.
- Perustettu vuonna 2000, siitä alkaen tuotto / vuosi 13,83%, vertailuindeksin tuotto / vuosi 8,31%. Vaikka historia ei ole tae tulevasta, antaa lähes 20 vuoden ajanjaksolla indeksin voittaminen kuitenkin uskoa rahastoon.
- Lyhyesti: Rahastolla erittäin vakuuttava historia. Juoksevat kulut keskiverto Venäjärahastoa oleellisesti halvemmat. Merkintäsumma kirpaisee pahasti. Tuottosidonnainen palkkio voi olla isokin, mutta maksetaan vain indeksin voittamisesta.

Seligson Tropico LatAm
- Latinalainen Amerikka, etenkin Brasilia
- Merkintäpalkkio 1% (pienet sijoitukset)
- Lubastuspalkkio 0% (jos sijoitusaika vähintään puoli vuotta)
- Juoksevat kulut 1,50% (arvio)
- Tuottosidonnainen palkkio on, tänä vuonna ollut 0.31%
- Perustettu 2016, lyhyen olemassaolonsa aikana jäänyt vertailuindeksilleen.
- Lyhyesti: Mielenkiintoinen rahasto, kulut samaa tasoa verrokkiensa kanssa.


Handelsbanken USA ja Eurooppa indeksi

- Halvimmat saatavilla olevat tavalliset indeksirahastot, kulut 0,20% (kirjoitin jotain näistä jo aiemmin täällä)
- Eurooppa-rahasto on halpa jopa verrattuna etf-tarjontaan. Esimerkiksi Nordnetin kuukausisäästölistalla lähinnä vastaava on EUNK, jonka kulut 0,33% (pelkälle euro-alueelle toki löytyy halvempi DXET, 0,09% kulut, mutta euro-alue on Euroopasta vain 50%, suurimpina ulkopuolelle tuossa jäävät Iso-Britannia ja Sveitsi).
- USAn osalta halvempi toki olisi SXR8 joka itsellänikin siis suuremmalla painolla.
- Hajautusta Nordnetin ulkopuolelle, suoraan oman pankin kautta.


Seligson & Co ja Handelsbanken


Kuten huomata saattaa, sekä suunnitelmasta poistuva että kaikki uudet aktiiviset rahastot ovat Seligsonin rahastoja. Myös Seligsonin Phoebus on säästölistallani. Olen aloittanut sijoitusuraani Seligsonin tuotteilla, ja vaikka indeksituotteensa eivät minua enää kiinnostakaan, olen mielelläni mukana aktiivisissa rahastoissa. Jo pelkästään sen vuoksi, että Seligsonin neljännesvuosikatsaukset ovat NIIN mainiota luettavaa. Vielä mukavampi on lukea koko vihkonen läpi kun omistaa edes pienen siivun kaikkia rahastoja, joiden firmoista puhutaan. Ylipäätään, vaikea uskoa, että firmassa tehtäisiin mitään täysin järjetöntä.

Handelsbanken taas on oma pankkini ja omistan myös osaketta. Palvelu pankissa on ollut aivan omalla tasollaan verrattuna aikaisempiin kokemuksiini pankeista. Vain aika näyttää, tuleeko pankin vaihto vielä joskus ajankohtaiseksi, mutta tällä hetkellä sanoisin, että tästä on vaikea laitella paremmaksi. Osittain päätöksiini sijoittaa Handelsbankenin indeksirahastoihin liittyy myös omaan asiakkuuteen pankissa - etenkin USA-indeksin kohdalla, mikä olisi ollut mahdollista korvata halvemmalla etf:llä helposti. Jo aikaisemmin myös Handelsbankenin ruotsalaisiin pienyhtiöihin sijoittava rahasto on ollut mukana säästölistallani. Ajattelen mahdollisesti joskus tulevaisuudessa hyötyväni siitä, että on sijoituksia myös omassa pankissa - toisaalta, en missään nimessä sijoittaisi mielestäni huonoon tuotteeseen vain asiakassuhdetta vahvistaakseni.

Kuukausisäästämisen tarkempaa läpivalaisua on tarkoitus tehdä tässä pikapuoliin. Joka tapauksessa kehittyvien markkinoiden osuus, yli 13%, alkaa olla nyt aika sopiva.

2 kommenttia:

  1. Kiinnostava kirjoitus. Itse olen harkinnut Russian Prosperitya, mutta merkintäpalkkion vuoksi on jäänyt laittamatta suunnitelmaan. Pitää harkita uudestaan.

    VastaaPoista
  2. Itsekin olen aikaisemmin karttanut juuri merkintäpalkkion vuoksi. Seligsonin juoksevat kulut kuitenkin vain 1,65%. Nordnetissä 10 Venäjä-kategorian rahastoa, niiden juoksevien kulujen keskiarvo 2,41%. Vain yksi rahasto Nordnetin tarjonnasta pääsee lähelle samoja kuluja (INVL Russia TOP20, mikä myös vaikutti ihan hyvältä, mutta historia paljon lyhyempi). Tuskin isompia summia Venäjälle ainakaan moisilla merkintäpalkkioilla laittelen, nyt kuitenkin edes pienesti mukana :)

    VastaaPoista