sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Osinkotuotot TOP 20 (osa 1)Yllä olevassa taulukossa Osuuspankin TOP 20 lista ensi vuoden osingonjakoa ajatellen, mukana OP:n suositukset, tavoitehinnat ja potentiaali (tavoitehinta suhteessa nykykurssiin). Hiljalleen mennään kohti vuoden vaihdetta ja osinkokevätkin sieltä taas väistämättä tulee ennemmin kuin huomaammekaan :) Pidän taulukoista ja ennusteista - ja päädyin rustaamaan vielä toisen suht tyhjänpäiväisen blogitekstin osinkoihin liittyen. Aikaisempi teksti 'Osingot - tämä vuosi ja tulevaisuus' käsitteli vain omia omistuksiani ja näkökulma oli pidemmälle tulevaisuuteen.

Tässä heittelen omia ajatuksiani listan firmoista ja pohdin, olisiko listassa omaan salkkuun sopivia firmoja sekä millä hinnalla mahdollisesti olisin valmis ostamaan. Useampaa listan osaketta toki jo omistankin: Nordea, Tokmanni, Telia, Aktia, Sampo ja L&T. Aloitetaan "parhaasta" ja edetään kohti Elisaa.

Nordea


Omistan Nordeaa sekä suoraan että Sammon kautta. Omistusosuus koko salkusta on melkoisen suuri. En pidä Nordeaa maailman tai Pohjoismaiden parhaana pankkina, mutta hyvänä kylläkin. Nordean osinkotuotto on jo varsin houkuttelevalla tasolla. Miksi Nordea sitten vaikuttaa halvimmalta pankilta, mitä Pohjoismaista löytyy? Ostohinnalle juuri Nordea tarjoaa parasta osinkotuottoa suurista, ellei jopa kaikista, Pohjoismaiden pankeista.

Mitä erityisiä riskejä Nordeaan sitten liittyy, ei kai kurssi turhaan ole suht alhaalla? Vai ovatko markkinat taas väärässä ja minä kuten lukuisat muutkin piensijoittajat osingonkiilto silmissään oikeassa? No, ainakin nämä jutut kannattaa huomioida:

  • Uusi IT järjestelmä. Projekti on vaiheessa, ja sen toteutuminen aikataulussa ja pysyminen budjetissa ei ole varmaa. Tähän voi upota vielä merkittäviä määriä enemmän rahaa ja aikaa kuin pitäisi. Toivoakseni pankki kuitenkin lopulta on vahvempi kunhan homma on paketissa. Muutaman vuoden kuluttua uudistuksen pitäisi kulujen sijaan kuitenkin alkaa tuottamaan - mutta lyhyen aikavälin riskiä siis on mukana aika paljon.
  • Pääkonttorin muutto Suomeen. Myös tämän pitäisi tuoda ajan kanssa säästöjä, mutta kokoluokka on arvailujen varassa. Lisäksi lyhyellä aikavälillä tästäkin koituu vain kuluja.
  • Irtisanomiset. Ja aivan kuten edellä: Lyhyellä aikavälillä kuluja, pitkällä aikavälillä säästöjä.
  • Perusmurheet ja finassisektorin riskit: Ruotsin asuntokupla, laajemman finanssikriisin pelko, lisääntyvä kilpailu ja sääntely (PSD2 ja Mifid2).

Kurssi siis mataa, koska lähitulevaisuuden positiivisia ajureita ei yksinkertaisesti ole - on vain riskejä ja kaikkea, mikä aiheuttaa kuluja. Tulokseen tulee uutta potkua isommalla kädellä vasta, kun IT-systeemit on valmiit ja ne tuovat säästöjä ja/tai korot nousevat.

Itse kuitenkin sijoitan pitkällä tähtäimellä, joten minua ei haittaa, vaikka Nordean tulos hieman heittelisi seuraavien sanotaan vaikka 1-4 vuoden aikana, ei haittaa vaikka osinko ei koko ajan kasvaisi, ei haittaa vaikka osinko jopa hieman laskisi. Puhumattakaan kurssin käyttäytymisestä - halvalla ostan vain enemmän, jos kurssi laskee, ellei jotain hälyyttäviä uutisia ilmaannu.

En osaa olla huolissani myöskään asuntokuplasta. Kopypasteen tähän oman lyhyen tiivistelmäni Sharevillestä, 15.11.2017:
Ruotsin asuntokuplaa pohditaan OP:n raportissa tänään. OP näkee kuplan ainekset mutta pitää kuplan puhkeamista (toistaiseksi) epätodennäköisenä. Raportissa kuitenkin pohditaan miten Ruotsin asuntomarkkinan romahdus mm. Nordeaan vaikuttaisi.  OP laskee mitä vaikutuksia asuntomarkkinan 30% romahduksella olisi, vertailukohtana käytetään Tanskaa, jossa asuntojen hinnat laskivat tuon verran finanssikriisin yhteydessä.   Nordean koko luottokannasta n. 35% (=110 MEUR) on Ruotsissa. Uusia ongelmaluottoja arvioidaan mahdollisesti syntyvän noin 3,3 miljardilla eurolla (jos menee kuten Tanskassa meni) ja luottotappioita noin 1,6 MEUR. Jos nämä jakaantuisivat esim. kahdelle vuodelle, olisi 800 miljoonan lovi noin 17% vuoden 2018 liikevoittoennusteesta.  OP toteaa, että edes 30% romahdus ei olisi katastrofi Nordealle, joskin liikevoitto kokisi näkyvän kolauksen ja varmasti se kurssissakin näkyisi.

Asuntokuplapohdintoja on aikaisemmin tullut luettua mm. Phoebus-blogista, minkä jutut myös tukevat ajatusta, että hankaluudestaan huolimatta Ruotsin asuntokupla ja sen puhkeaminen ovat ohimenevä iso ongelma, mutta ei mikään täydellinen katastrofi. Tämän asian suhteen olen valmis ottamaan riskin.

Itse aloitin Nordean lisäilyt jo hetki sitten yli 10e kurssilla, sen jälkeen yhden lisäostonkin olen tehnyt. Jatkan ostoja jos kurssi oleellisesti laskee - toisaalta saatan herkästi hieman keventääkin jos kurssi nousee.

eQ ja Capman


Niputan nämä samaan, koska en tunne yhtiöitä hyvin, minulle ne ovat vain sijoitus- ja omaisuudenhoitoyhtiöitä. Periaatteessa pidän molempia yhtiöitä hyvin houkuttelevina, mutta koska mahdollisesti lähennellään noususyklin huippua osakemrkkinoilla, koen, että juuri tuollaisissa firmoissa on suurimmat riskit. Alamäen alkaessa ihmiset vetävät rahojaan rahastoista ja palkkiotuotot muutenkin vähentyvät hallinnoitavan omaisuuden arvon sulaessa.

No, aika suppeä näkökulma hyvien yritysten riskeistä, mutta joka tapauksessa oma riskimittarini näyttää (ehkä syyttä) näiden kohdalla punaista. Tietenkin olen silti valmis ostoksille jos hinta on sopiva :)  eQ:n kohdalla ostohintani voisi olla siinä 7-7,5€ tietämillä, jolloin aletaan olla 7% osinkolukemissa. Osinko todennäköisesti junnaa lähivuodet paikallaan ja riskiä piisaa. Samalla logiikalla CapMania voisin harkita n. 1,45-1,50e hinnoilla.

Citycon


Cityconilla tuntuu nyt olevan nostetta piensijoittajien keskuudessa, ainakin mitä blogien ja Sharevillen perusteella voi päätellä. Laskenut kurssi ja houkuttelevan tuntuinen osinko tietenkin syynä.

Itselle tällaista kiinteistöpuljua on vaikea hahmottaa, millaiset riskit ovat ja mitkä ovat riskien totetutumisen todennäköisyys ja vakavuus? Muutoinkin yhtiö on itselle melko vieras. Citycon vaikuttaa suht houkuttelevasti hinnoitellulta, mutta kuinka varmalla pohjalla nykyinen osinkotaso esimerkiksi on, en tiedä. Osinko vuodelta 2016 laski aikaisemmasta ja tuleville vuosille ei osingonkasvua juuri ennusteta.

Voisin ajatella ostavan osaketta noin hinnalla 1,95e jolloin hätyyteltäisiin viiden vuoden pohjia ja osinko olisi n. 6,7% OP:n ennusteella.

Tokmanni


Tokmannin ostot olen aloittanut hinnalla 6,67e. Erä oli minimaalinen ja kulujen jälkeen hinnaksi muotiutui 6,73e mikä tarkoittaa OP:n ennusteella noin 6,1% osinkoa. Osingon kasvun arvioidaan myös olevan tulevina vuosina melko voimakasta.

Tokmannissa nojaudun lähinnä OP:n analyysiin ja otan riskin, että käänne tuloksenteossa toteutuu positiivisempaan suuntaan jo pikapuoliin. Osake on ottanut iskua myös tänä vuonna tapahtuneista pääomistajan myynneistä ja juuri nyt meneillään olevasta kiistasta Keskon kanssa uuden toimitusjohtajan valintaan liittyen. Seligsonin käänneyhtiöihin sijoittava Phoenix on myös hiljan ostanut Tokmannia, mikä on itselle merkittävä positiivinen signaali siitä, ettei tässä nyt täysin hakoteillä olla :)

Olen valmis jatkamaan maltillisia ostoja, mikäli kurssi edelleen vajoaa ilman merkittäviä oleellisia negatiivia uutisia.

Telia


Teliaa omistan melko pienellä painolla, keskihinta 3,51e. Luotan Telian perusbisnekseen ja tuloksentekoon, seikkailut kaukomailla kun saadaan lopulliseen päätökseen alkaa uusi Telia olla kunnossa. Osinkoon ei lähiaikoina ole isompaa nostetta tiedossa ja korkojen nousu voi tehdä hallaa firmalle esim. massiivisten velkojen vuoksi lainanhoitokulujen nousemisen myötä ja erityisesti kurssille rahavirtojen ohjautuessa tällaisten vakaiden osinkokoneiden sijasta taas enemmän myös korkoihin.

Ennustettu 2sek osinko tarkoittaa nykykurssein euroissa 0,20 euroa, toisin kuin taulukossa seisoo. Mikäli markkinat yleisesti laskevat, Telia kohtaa pieniäkin ylimääräisiä haasteita, seuraava osari on edes hieman odotettua heikompi tai korot alkavat selkeämmin nousta, saattaa Teliaa hyvinkin saada vielä paljon nykyistä halvemmella.

Jatkan ostamista n. 3e-3,5e kurssilla.

Aktia


Pidän aktiaa laadukkaana pankkina. Vaikka kasvu on vaisua, on tuloksenteko vakaalla pohjalla. Tulos alkaa parantua vasta, kun tehostustoiminnat tuottavat tulosta mm. uuden IT-järjestelmän myötä. Oleellista kuitenkin on, että kallis ja aikataulussaan venynyt IT-hanke on saatu päätökseen.

Omistan osaketta ja lisäostoja mietin lähes päivittäin :) Ruotsin pankkien lasketellessa rahani ovat nyt kuitenkin menneet niihin ja Aktian lisäostot on jäänyt tekemättä, eikä kurssikaan ole toiveistani huolimatta laskenut alle 9 euron.

Sampo


Sampo on suurin omistukseni ja lisäostoja harkitsen noin 40-42e hintaan. Sammosta olen kirjoitellut aikaisemmin tuolla.

Ramirent


Konevuokrauskonserni Ramirent on ollut pidempään itsellä sellaisessa puolipassiivisessa seurannassa, ostoja olen aika ajoin harkinnut, mutta tällä hetkellä ei ole aktiivisia suunnitelmia tämän firman suhteen. Ehkä voisin harkita ostoja jos kurssi tippuu 6-6,5e tuntumaan.

Ruotsin asuntokupla aiheuttaa harmia kurssille nyt ja mahdollisesti myöhemmin tulokselle. Noin kolmannes liikevaihdosta tulee Ruotsista.

Tieto


Tieto on myös ollut jonkinasteisessa seurannassa pitkään. Tai oikeastaan viime aikoina en ole ollut kiinnostunut firmasta mutta taannoin harkitsin ostoja. Phoebuksen kautta myös on tullut firmasta luettua.

Toisaalta firmaan täytyisi kyllä perehtyä taas tarkemmin, jos kurssi laskee reilusti alle 25 euron ja alkaisi näin olla erittäin houkuttelevan hintainen.

Viimeisin Tietoa koskeva juttu Seligsonin raportista vuodelta 2015 löytyy tuolta.

Yleistä pohdintaa


Tässä nyt lyhyesti jotain listan 10 ensimmäisestä yrityksestä. Käyn loput läpi joskus myöhemmin. Huolimatta listan nimestä, TOP20, en löydä listalta kyllä kuin 19 nimeä, en vaikka kuinka monta kertaa laskisin. Eli yhdeksän firmaa jää ensi kertaan.

Osingot ja osinkosijoittaminen tuntuvat olevan nyt muodissa ja mikäs siinä, onhan ne kivoja ja etenkin helposti ymmärrettäviä, toisin kuin kaikki hankalammat jutut, joihin itse en ole vaivautunut perehtymään. Osuuspankin ennusteisiin ja analyyseihin, kuten kaikkien muidenkin, tulee suhtautua suurella varauksella. Optimististen osinkoennusteiden tai suositusten ei pidä antaa sokaista tai määritellä ostopäätöksiä.

Itseäni muistuttaisin siitä, että sijoitettavaa rahaa ei ole loputtomasti, ja vaikka jatkossakin haluan käyttää hyväksi mielestäni hyvät ostopaikat, täytyy muistaa myös malttaa ja odottaa. Markkinoiden yleisesti laskiessa sitä näkee äkkiä vastustamattomia ostopaikkoja siellä sun täällä. Ostosuunnitelmien täytyy olla sellaisia, että tarvittaessa ne kestävät suurimmankin markkinaromahduksen siten, että myös pohjilta pystyy jotakin ostamaan.

Vaikka aika herkästi ostan pienen siivun jotain osaketta kurssin laskettua riittävän houkuttelevalle tasolle, pidän suurimman osan firmoista suht pienellä painolla salkussani. Laskevaan kurssiin tulee sijoittaa erittäin suurella varovaisuudella. Edellä läpikäydyistä firmoista olen valmis tekemään merkittäviä lisäostoja laskevaan kurssiin lähinnä Sampoon, Aktiaan ja Teliaan, hienoisella varauksella myös Nordeaan. Muiden kohdalla etenen oleellisesti varovaisemmin.

Osinkotuotot TOP 20 (osa 2) julkaistu 3.1.2018!


Disclaimer: Saattaa sisältää virheitä. Kirjoittaja ei ymmärrä edes sijoittamisen alkeita. Ei sisällä ostosuosituksia. Jos et sijoita et voi hävitä rahojasi markkinoille.

1 kommentti: