tiistai 4. syyskuuta 2018

Kuulumiset - Pankkisektori, OP:n kaupat, riskit



Finanssisektori



Olen jatkanut Pohjoismaisen finanssisektorin ylipainottamista edelleen. Etenkin keväällä/talvella tuli tankattua lisää mm. Handelsbankenia ja Nordeaa, jonkin verran myös Aktiaa ja Sampoa. Sittemmin kurssit ovat lähteneet nousuun ja pitkästä aikaa salkulla tuntuu pyyhkivän melko hyvin. Handelsbanken on noussut suurimmaksi sijoitukseksi ohi Sammon, käytännössä molempien paino kaikista sijoituksistani on noin 10%. Kun kolmanneksi suurin sijoitus on Nordea liki 8% painolla ja Aktia sekä Gjensidige ovat nekin kumpikin painoltaan noin 6% saadaan finanssisektorin (pankkeja + vakuutusyhtiöitä Suomesta, Ruotsista ja Norjasta) painoksi koko potista karkeasti jopa noin 40%. Olen siis tieni valinnut ja tehnyt sen erittäin selvästi.

Nordean kohdalla lisäostot ovat edelleen harkinnassa. Mikäli sektorin hyvä kurssikehitys jatkuu, saatan tehdä jotain pieniä kevennyksiä. Esim. Handelsbankenin lisäostot aloitin kurssitasolta 115sek eli tietenkin liian aikaisin (alimmat uudet ostot tasolta 95sek; alimmat vanhat ostot tasolta 90sek; kurssi nyt noin 110sek). Vaikka kurssi sinänsä on jo kivasti pohjilta palautunut on kruunun heikentyminen syönyt tästä noususta ison osan.

Finanssisektorin osalta luotan edelleen siihen, että nämä firmat Pohjoismaissa ovat laajalla rintamalla hyvässä kunnossa ja mahdolliset riskit toteutuessaankin ovat vain hetkellisiä kriisejä, joista noustaan taas vahvasti jaloilleen. Q2-raportit antoivat laajalti positiivista signaalia pankisektorilta - toki signaali oli melko heikko mutta käänteen merkkejä ilmoilla on joka tapauksessa.

Erityishuomioita:
- Aktian IT-hanke saatu jo jonkin aikaa sitten maaliin. Hyötyjen realisointi mahdollisesti jopa ennakoitua nopeampaa. Osakesarjojen yhdistäminen luo lisää likviditeettiä ja tekee Aktiasta helpomman kohteen yritysostolle. Aktiaa voisin lisäillä edelleen jos hinta valuu taas joskus sopivaksi.
- Sammon meno ollut ollut tasaisen vahvaa, IF tukijalkanaan tähän on helppo luottaa. Etenkin Norjassa vakuutusyhtiöillä ollut ongelmia (uudet pelurit kuten Protector Forsikring tulleet voimakkaasti alaspäin, Gjensidigelläkin ollut jyrkkiä liikkeitä osareiden aikaan). Gjensidigestä en ole läheskään yhtä hyvin kartalla kuin Sammosta, enkä ainakaan herkästi ole aikeissa sitä ostaa lisää. Sampoa ostin lisää kurssiin 42e ja lisäostoja olisin tehnyt taas 40e hintaan, mutta ihan sinne asti ei päästy. En ole sulkenut lisäostoja pois tulevaisuudessakaan.
- Nordean IT-hanke alkaa lähitulevaisuudessa tuottamaan tuottoa, tähän asti siitä on tullut vain kuluja. Jos uudistukset saadaan kunnialla maaliin, ja tehostamistoimenpiteet onnistuvat, ei Nordean tuloksen muutoin tarvitse edes nousta, ja silti sijoitus tällä hinnalla on (omalla mutullani) hyvä. Lisäksi esim. Suomeen muuton mukanaan tuomat indeksimuutokset voivat tuoda osakkeeseen teknistä nousupainetta (esim. OP:n näkemys). Mikäli mediaan on luottaminen, rahaa sataa tulevaisuudessa omistajille kosolti jo senkin vuoksi, että EU:n vakavaraisuusvaatimukset jne. ovat Ruotsia löysemmät :) Vakavasti puhuen tämä voi olla yksi elementti pitämään osinkoa noususuunnassa, vaikka tuloksentekokyky ei parantuisikaan oleellisesti. 
- Handelsbanken on laatupankki ja lisäksi oma pankkini. Handelsbankenia seuraan lähinnä OP:n analyysipalvelun kautta (lyhyitä kommentteja, enemmän juttua pankkisektorista ylipäänsä) ja Phoebus-blogin ja Seligsonin katsauksien kautta. HB on yksi harvoista ulkolaisista omistuksistani, jonka uutisointia aktiivisesti osareiden aikaan seuraan myös ruotsinkielisestä mediasta. Kaikkinensa HB lienee ulkolaisista omistuksista kaikkein "varmimmalla" pohjalla viitaten siihen, miten firmaa seuraan. Mikäli kurssi uudelleen laskee, aloittanen lisäostot uudelleen viimeistään 95sek tietämillä.
- Korkojen nousu sinänsä olisi myös tervetullut bonus koko finanssisektorille, joskin se koskee kaikki toimijoita tasapuolisesti eikä näin ollen toimi ihmeidentekijänä, vaikkakin koko toimialaa buustaavana tekijänä kyllä. Korot kuitenkin voivat pysyä matalalla Euroopassa vielä pitkään.


Tuolla päivitetty Salkun sisältö ja Sijoitussuunnitelma.


Osuuspankki - Nordnet - Handelsbanken - Seligson


Vaikka olen vaihtanut pääasiallisen pankkini Osuuspankista Handelsbankeniin jo aikoja sitten, olen edelleen myös OP:n omistajajäsen ja käytän bonuksiani pitääkseni siellä säilytystä, mihin kuuluu samalla pääsy OP:n analyysipalveluihin. Tuo OP:n salkku on ollut vuosia tyhjilllään, kunnes nyt OP:n uuden hinnoittelun myötä olen alkanut tekemään siellä melko aktiivisesti kauppaa.

Eli uusi hinnoittelu lyhyesti tarkoittaa sitä, että alle 800e kaupoissa välityspalkkio on aina 1%, niin Suomeen kuin ulkomaillekin. Mikäli sijoittaa ulkomaille, on valuutanvaihtokulu  0,30% ja säilytys 0,10%. Summa summarum: Selkeä hinnoittelu, mikä mahdollistaa pienet ostot niin kotimaahan kuin ulkomaillekin. Isommat ostokset tulevat esim. Nordnetissä halvemmaksi. En jää enempää tässä pohtimaan sitä, onko 1% sitten paljon vai vähän - jollekin se on paljon, itselle se on kohtuullinen kulu huomioiden sen, että se mahdollistaa pienet ostot ympäri maailman, mikä esim. Nordnetissä ei ole mahdollista. Valuutanvaihtokulu + säilytyspalkkio kirpaisee, mutta niin kirpaisee myös Nordnetin jopa 20e palkkiot ostettaessa.

Itse ostan osakkeita usein laskevaan kurssiin ja useammin kuin kerran homma olisi mennyt hienommin maaliin, jos ostot olisi voinut tehdä pienemmillä summilla. Muutoinkin oma riskienhallintani on paremmalla tolalla kun voin ostaa osaketta sillä summalla kuin haluan, vaikka sitten hieman useammin. Nordnetissä olen aina tuskaillut sen kanssa, kuinka paljon olen valmis ostokuluja maksamaan saadakseni osaketta esim. USAsta tai Kanadasta. Pahimmillaan ostokulut ovat olleet yli 1,5%. Toki OP:n 0,10% vuosittaiset kulut aiheuttavat sen, että vuosien pidossa Nordnet  herkästi tulee silti halvemmaksi, mutta se ei olekaan se isoin pointti - vaan se, että OP:ssa voin ostaa kerralla kymmenen kertaa pienemmällä summalla. Jos "isompia" ostoja jatkossa vielä teen, niin toki teen ne Nordnetin puolella (missä myös valuutanvaihtokulut ovat pienemmät).

Lisäksi olen nyt ostellut pienellä summalla useita osakkeita, mitä olen pitkään jo tuumaillut, mutta mihin en ole halunnut laittaa niin suurta summaa rahaa, että osto Nordnetin palkkioilla olisi ollut järkevä (Hoivatilat, Verkkokauppa.com). Tällaisia pikkuostoja, hieman seurantamielessä position avaus, tulen varmasti tekemään jatkossakin.

En ole siis siirtymässä pois Nordnetistä, mutta olen vahvasti ottamassa OP:n mukaan sen rinnalle. Osin tätä päätöstä on ollut myötävaikuttamassa se, että olen ollut Nordnetiin viime aikoina hieman tyytymätön. Mikään ei ole pitkään aikaan mennyt millään muotoa parempaan suuntaan. Päin vastoin, hankaluuksia oli välillä paljonkin, hyviä kampanjoita ei ole ollut miesmuistiin (joita toki ei edes tarvittaisi, jos hinnat olisivat halvemmat), hinnoittelukilpailuun ei ole millään muotoa vastattu (OP, Nordea) ja ehkä eniten itseäni nyppii muutos listaamattomien osakkeiden säilytyksen suhteen, mikä hiljan muutettiin maksulliseksi. Jokaisen Nordnetin asiakkaan on hyvä muistaa, että kaikki muutkin ehdot voivat muuttua lyhyelläkin aikataululla: Lainoitusasteet, superluoton korot, maksuttomat ominaisuudet, kaikki. Itselläni isossa kuvassa luottamus ja tyytyväisyys on hienoisesti laskenut Nordnetiin, enkä halua keskittää liian suurta osaa sijoituksistani firmaan, johon en ole täysin tai lähes täysin tyytyväinen. Toisaiseksi Nordnetissä on vielä noin 80% kaikesta sijoitusvarallisuudestani, mutta suunta on laskeva.

Osana sijoitusteni hajautusta olen laittanut myös kk-säästösuunnitelmaani uuteen uskoon, säilyttäen kuitenkin sen tietyn ytimen ennallaan. Olen vahvistanut Seligsonin ja Handelsbankenin osuutta merkittävästi, Nordnetissä olen karsinut kaikki etf:t pois kuten myös useita tavallisisa rahastoja. Seligson on oman tuntuman mukaan mitä luotettavin toimija. Handelsbankeniin olen myös ollut liki 100% tyytyväinen. Lisäksi voin tarvittaessa käyttää HB:n rahastoja lainojeni vakuutena, jos tällaista tarvetta joskus ilmenee (Nordnetiä turvallisemmilla ehdoilla).

Riskienhallinta


Kuten edellä jo muistuttelin, kannattaa olla kartalla Nordnetin ehdoista esim. lainoitusasteiden suhteen. Aiheesta lisää esim. vanhassa jutussani.

Itse olen ottanut jo jonkin aikaa sitten omasta pankistani sijoituslainan, käytännössä sama korko kuin superluotossa + noin 20e käsittelymaksuja / vuosi. Toki laina on euroboriin sidottu ja sitä täytyy myös lyhentää. Pitkällä maksuajalla kk-erä on kuitenkin pieni ja korkokin on aina vuodeksi kerrallaan tiedossa - toisin kuin Nordnetin superluotossa, missä isompi kriisi todennäköisesti välittömästi romahduttaa lainoitusasteet ja korot nousevat pikimmiten perässä.

Vaikka olen sijoittanut varallisuuteeni nähden isosti velkarahalla, on osa sijoituslainasta kuitenkin ollut tallessa Bank Norwegianin tilillä 1,75% korolla. Olen jo aikaisemminkin miettinyt Nordnetin superluoton pois maksamista kokonaisuudessaan ja nyt tämän kuun aikana tämän suunnitelman toteutan. Kimmokkeena tähän toimi tietenkin Norwegianin ilmoitus koronlaskusta, eli ensi kuun alusta alkaen rahat tuottavat Norjassa vähemmän kuin mitä superluoton korko on.

Vaikka sijoitan liiaksi velkarahalla, ei markkinoiden mahdollinen romahdus aiheuttaisi minulle tässä suhteessa paniikkia. Sijoituslainaa voin maksaa pois palkkatuloistani (tai tarvittaessa myös osingoista). Osakkeiden lainoitusasteet eivät vaikuta minuun enää millään muotoa. Korkojen nousukin tapahtuu vain korontarkistuspävänä kerran vuodessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti